Kansen voor ieder kind

B&T wordt partner van JINC

Sinds enkele weken is B&T partner van JINC. Deze organisatie helpt kinderen van acht tot zestien jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt. ‘Ik weet zeker dat het beklijft. Het is heel zinvol werk.’

Via het JINC-programma kunnen kinderen kennismaken met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Zo geeft JINC jaarlijks meer dan 65.000 basisschool- en vmbo-leerlingen de kans om te groeien. De missie: Strijden voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt, en ieder kind kansen krijgt.

Vrijwilliger

B&T-adviseur Carmen Piscopo bracht B&T met JINC in contact. Zelf is ze al bijna tien jaar vrijwilliger voor de Amsterdamse afdeling van JINC. Ze startte met het geven van sollicitatietrainingen. “Je kijkt online welke scholen allemaal meedoen en kunt dan inschrijven voor een school van je eigen keuze. Aan het begin van zo’n training merk je dat sommige leerlingen het eng vinden, of dat ze er niet zo veel zin in hebben. Maar dat verandert gaandeweg altijd. Tijdens de training moeten ze een sollicitatiebrief schrijven en een cv maken. Sommigen gebruiken dat ook voor een stage die ze moeten lopen, of voor een bijbaantje. Dus dat is een mooie oefening. En als coach geef je feedback op die brief.”

De training van een dagdeel wordt door twee vrijwilligers tegelijk gegeven aan een klas. Van tevoren krijgen zij een uitgebreide briefing van JINC, compleet met materialen en opdrachten voor de leerlingen.

Rollenspel

Vast onderdeel van de sollicitatietraining is een rollenspel. “Ik speel dan de rol van de werkgever en de leerling is de sollicitant. De rest van de klas bekijkt het gesprek en reageert erop, zoals ‘hij zat te veel onderuit’ of ‘hij moet zijn pet afdoen’, maar ook ‘hij sprak duidelijk’ of ‘hij maakte goed oogcontact’.” Carmen is er vast van overtuigd dat zo’n training effect heeft, ook op langere termijn. “Ik weet zeker dat het beklijft en dat ze met de tips die wij geven hun voordeel kunnen doen. Het is heel zinvol werk.”

Mooie ambitie

Carmen heeft de laatste jaren ook voor het JINC-project Carrière Coach gewerkt. “Na een startbijeenkomst in een groepje met drie of vier leerlingen, waarin je elkaar beter leert kennen door persoonlijke vragen te stellen, komen de coaches daarna elke twee of drie weken op school voor een-op-eengesprekken met de leerlingen uit het groepje. “Dat kan gaan over wat ze willen doen als ze klaar zijn op hun school. Willen ze verder leren of misschien gaan werken? En waarom? Je bespreekt ook of wat ze willen wel haalbaar is. Als een vmbo-leerling arts wil worden, is dat een mooie ambitie, maar dan volgen er nog wel een heleboel stappen. Soms hebben leerlingen daar geen idee van.”

Speciale band

Gedurende een aantal maanden en meerdere gesprekken blijft de coach bij het groepje leerlingen betrokken. Twee jaar geleden was Carmen op een school in Amsterdam-West voor dit project: “Ik heb met een van die leerlingen een hele speciale band gekregen. Zij is de oudste in een eenoudergezin met meerdere broertjes en zusjes. Zij vond het heel fijn dat ik alleen aandacht voor haar had. We zijn ook samen naar een open dag geweest van een vervolgopleiding.”

Al met al is het vrijwilligerswerk voor JINC best een investering in tijd, vindt Carmen. “Bij mijn vorige werkgever deed ik het in mijn vrije tijd. B&T heeft echter aangegeven dat zij het zo belangrijk vinden, dat het in werktijd kan. Dat vind ik echt super!”

Kansenongelijkheid

Martine Fuite van B&T vertelt dat B&T al langer op zoek was naar een goede invulling van de wens om een maatschappelijk verantwoorde onderneming te zijn. “Structureler dan we dat tot nu toe deden. JINC past heel goed bij ons, omdat zij geloven in jongeren en hen willen helpen om hun eigen plek te vinden, net als wij. In ons werk zien we dat onderwijs de kansenongelijkheid niet opheft. Het maakt nog steeds uit waar je wieg staat, zelfs in een land met de gelukkigste jeugd ter wereld.”

Al meerdere collega’s van Carmen en Martine hebben zich aangemeld bij JINC als vrijwilliger. Martine: “Iedereen die bij B&T werkt, dus niet alleen de adviseurs, kan het onderwijs op een nieuwe manier leren kennen. En omdat het allemaal erg goed is georganiseerd bij JINC, vraagt het ook nog eens weinig voorbereidingstijd.”

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de projecten van JINC op www.jinc.nl.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.