Tevredenheidsonderzoek

Waardevolle feedback op onderwijskwaliteit

Tevredenheidsonderzoek biedt onderwijsbesturen zicht op de (ontwikkeling van) scholen en belangrijke sturingsinformatie over de realisatie van het strategisch beleid. Mits op de juiste manier ingezet, draagt het daarnaast bij aan de kwaliteitscultuur op school- en bestuursniveau en geeft het een waardevolle impuls aan duurzame onderwijs- en organisatieontwikkeling.

B&T heeft ruime ervaring met de inrichting en uitvoering van tevredenheidsonderzoeken. Wij werken graag met jouw organisatie samen om met dit type onderzoek optimale meerwaarde te bieden.

Steeds belangrijker

Tevredenheidsonderzoek heeft de afgelopen jaren een steeds belangrijker plek in de bestuurlijke kwaliteitszorg gekregen. Na de invoering van het bestuursgerichte toezicht in 2017, volgde in 2021 de nadrukkelijke aandacht voor de eigen ambitie van het bestuur en haar scholen. Ook is de kwaliteitscultuur binnen een bestuur en op de individuele scholen sinds 2017 een belangrijk aspect in het inspectietoezicht geworden. Goed tevredenheidsonderzoek draagt op al deze gebieden bij aan de verantwoordelijkheid van bestuurders voor onderwijskwaliteit en bestuurlijke kwaliteitszorg. 

De juiste informatie

Uitvoering van een tevredenheidsonderzoek onder leerlingen, ouders, medewerkers en leidinggevenden is een belangrijk middel om zicht te krijgen op hun kwaliteitsbeleving. Daarmee vormt dit type onderzoek een essentiële bron van informatie binnen het kwaliteitsgebied (Be)sturing, kwaliteitszorg en ambitie. Het gaat hierbij nadrukkelijk om de beleving van deze groepen, en die kan dus ook verschillen. Ouders hebben vaak een ander beeld van het onderwijs en de school dan medewerkers, leerlingen of leidinggevenden. Onderzoek in een 360˚-perspectief is belangrijk om deze verschillen in beleving inzichtelijk en bespreekbaar te maken.

Strategisch beleid

Om te zorgen dat het onderzoek daadwerkelijk de juiste informatie oplevert, is het verstandig om vooraf stil te staan bij de vraag waar je precies zicht op wil krijgen. Gaat het voornamelijk om (de ontwikkeling van) de scholen? Of (ook) om de realisatie van strategisch beleid op de scholen?

Het is gebruikelijk om enerzijds een aantal standaardvragen aan de betrokkenen te stellen om de scholen te vergelijken met elkaar en met het landelijk gemiddelde. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de vragenset Vensters voor Verantwoording. Daarin zijn ook vragen over sociale veiligheid van leerlingen opgenomen, waarmee scholen voldoen aan de monitoringsverplichting Sociale Veiligheid.

Anderzijds voegen steeds meer besturen bestuursspecifieke vragen aan de vragenlijsten toe om tevens zicht te krijgen op de realisatie van het strategisch beleid op de verschillende scholen. Daarnaast zien we een steeds grotere behoefte om ook zicht te houden op de tevredenheid van medewerkers op het bestuursbureau. Zo ontstaat een totaalbeeld van de kwaliteitsbeleving binnen de stichting.

Het gesprek over kwaliteit

In de voorbereiding op een tevredenheidsonderzoek draait het niet alleen om de uitkomsten, maar nadrukkelijk ook om de wijze waarop het onderzoeksproces is ingericht. Keuzes die je hierover vooraf maakt, bijvoorbeeld over de plek waar de duiding en analyse van het onderzoek plaatsvindt, hebben effect op de dialoog en de beweging die op basis hiervan tot stand komt. Wanneer de analyse van de resultaten op schoolniveau plaatsvindt, samen met het team (en bij voorkeur de ouders), leidt dit tot een rijke impuls aan de kwaliteitscultuur en dialoog over onderwijs- en schoolontwikkeling.

Om te garanderen dat elke school het onderzoek op de juiste manier benut, maken besturen steeds vaker concrete afspraken over deze analyse. Uitwisseling tussen schoolleiders naar aanleiding van de analyses draagt vervolgens bij aan inhoudelijke samenwerking tussen scholen. Duiding en analyse op het niveau van het bestuur(sbureau) leidt tot meer fundamenteel inzicht in de kwaliteitsbeleving op de verschillende scholen en de realisatie van het strategisch beleid.

Handig hulpmiddel

B&T heeft een zogenoemde ‘praatplaat’ gemaakt over de dynamiek van tevredenheids-onderzoeken. Deze helpt je om vooraf de juiste inrichtingsvragen te stellen, zodat het onderzoek daadwerkelijk een goede bijdrage kan leveren aan de kwaliteitscultuur binnen jouw organisatie. Je kunt een gratis exemplaar van de praatplaat aanvragen via onderstaande button.

Qschool

Qschool is B&T’s eigen instrument voor strategisch kwaliteitsonderzoek in het onderwijs. Honderden scholen maken hier gebruik van. Met Qschool doe je onbeperkt tevredenheidsonderzoek met (bewerkbare) standaarden voor management, medewerkers, ouders, leerlingen en andere doelgroepen. Deze standaarden maken we op maat, zodat je feedback kunt verzamelen op de ontwikkeling die jij wilt.

Het dashboard Qschool geeft bestuurders, (bovenschoolse) kwaliteitszorgmedewerkers en stafmedewerkers de mogelijkheid dynamisch de uitkomsten van het onderzoek de bekijken en te analyseren. Het dashboard maakt de ontwikkeling van de tevredenheid in één oogopslag zichtbaar.

Tevredenheidsonderzoek in 1 dag

Met ons traject Tevredenheidsonderzoek in 1 dag kunnen scholen in het primair onderwijs in beperkte tijd een kwantitatief en kwalitatief tevredenheidsonderzoek doen onder ouders, leerlingen, medewerkers en management.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over het inrichten of afnemen van een tevredenheidsonderzoek? Neem dan contact met ons. In onderstaand artikel De essentie van tevredenheidsonderzoek in het onderwijs hebben we een aantal handige tips op een rij gezet.

Gerelateerd nieuws

Tevredenheids­onderzoek op maat voor Stichting Voila

Stichting Voila wilde het tevredenheidsonderzoek op haar 11 scholen op een innovatieve manier vormgeven. Met veel aandacht voor de ontwikkeling van de scholen en de realisatie van het strategisch beleid. Ook wilde Voila met het onderzoek een dialoog stimuleren over de kwaliteit van het onderwijs. Alle reden om samen met B&T een maatwerktraject te ontwikkelen.

Dynamisch online dashboard vergroot opbrengsten tevredenheids­onderzoek

Schoolbesturen die voor hun kwaliteitsonderzoeken gebruikmaken van B&T’s Qschool, kunnen sinds kort kiezen voor een speciaal online dashboard. De ontwikkeling van de tevredenheid wordt hierin visueel direct inzichtelijk gemaakt. “Dankzij het dashboard hebben we veel meer uit ons driejaarlijks onderzoek gehaald.”

De essentie van tevredenheids­onderzoek in het onderwijs

Tevredenheidsonderzoek biedt onderwijsbesturen zicht op de (ontwikkeling van) scholen en belangrijke sturingsinformatie over de realisatie van het strategisch beleid. Daarnaast kan het een waardevolle bijdrage leveren aan de kwaliteitscultuur binnen uw organisatie.