B&T Ontdekkingstocht kansengelijkheid
Op woensdag 21 juni organiseert B&T een Ontdekkingstocht kansengelijkheid. Met boeiende sprekers en een fietstocht langs bijzondere initiatieven en projecten in Rotterdam. En met bijdragen vanuit heel Nederland. Wil jij inspiratie opdoen en meepraten over mogelijkheden om gelijke kansen voor onze jeugd te bevorderen? Meld je dan vandaag nog aan, want de inschrijving sluit op 13 juni!
Let op: de inschrijving is gesloten!
Waarom is dit interessant voor jou?
Het onderwijs geldt vaak als dé grote gelijkmaker, maar biedt helaas niet iedereen dezelfde kansen. Onbedoeld, maar toch. Hoe kun je kansengelijkheid, op school en daarbuiten, zoveel mogelijk bevorderen? Tijdens de ontdekkingstocht willen we jou inspiratie, voorbeelden en handvatten bieden om daar in je eigen context mee aan de slag te gaan.
Programma
Het programma van de dag is rond; hier vind je het tijdschema. Je kunt rekenen op bijdragen van:
- Stads- en onderwijssocioloog Iliass El Hadioui, docent aan de Erasmus Universiteit, onderzoeksleider ’transformaties in het grootstedelijk onderwijs’ aan de VU Amsterdam en programmaleider binnen de De Transformatieve School.
- Marco Pastors, directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid.
- Bowen Paulle, onderwijssocioloog en directeur van Stichting The Bridge Learning Interventions.
- Tom Snelting, strategisch programmamanager Kansen voor onze jeugd bij Nationaal Programma Samen Nieuw-West en initiatiefnemer 1e Amsterdamse Familie School.
- Diane Middelkoop, bestuursvoorzitter PCBO Rotterdam-Zuid en bestuurslid Nationaal Programma Rotterdam Zuid (voorzitter onderwijstafel).
- Martijn Zaal, onderwijs-regiodirecteur bij iHUB, organisatie voor jeugdzorg, speciaal onderwijs en jeugd-ggz.
- Lot’s Foundation vertelt kinderen wat hun rechten zijn.
- Het Academisch Outreach Programma van de Erasmus Universiteit Rotterdam richt zich op het creëren van gelijke kansen voor alle groepen in de regio Rotterdam.
- De Rotterdamse Douwers bieden Rotterdamse jongeren ondersteuning op het gebied van werk, opleiding, financiën en het vergroten van hun netwerk.
- Buddy to Buddy bouwt aan een wereld waarin mensen maximaal van elkaar mogen verschillen en tegelijkertijd maximaal met elkaar verbonden zijn.
- Stichting Stem zonder Gezicht draagt bij aan armoedebestrijding en het doorbreken van kansenongelijkheid en sociale uitsluiting bij kinderen en gezinnen.
- Heilige Boontjes helpt kwetsbare jongeren om hun leven weer zin en inhoud te geven.
- JINC helpt kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt.
- School Zorg Teams verstevigen de zorgstructuur op basisscholen. Wijkteam-medewerkers werken samen met zorgprofessionals in de school om passende hulp aan leerlingen te versnellen.
- Het Zuider Gymnasium een school met een zeer diverse leerlingenpopulatie in Rotterdam-Zuid.
Schoolladder beklimmen
We starten de dag om 9.30 uur bij Theater Walhalla, midden in Rotterdam-Katendrecht. Daar verzorgt IIiass El Hadioui een inleiding over de effecten van een (super-)diverse buitenschoolse leefwereld op de schoolcultuur in een stedelijke omgeving. In het bijzonder gaat hij in op het switchgedrag van leerlingen en studenten tussen de binnenschoolse en buitenschoolse leefwerelden. El Hadioui laat zien hoe jongeren, ondanks een mismatch tussen die leefwerelden, veerkracht kunnen ontwikkelen en gaan geloven in eigen kunnen om de schoolladder te beklimmen. In zijn presentatie verbindt hij voortdurend wetenschappelijk-theoretische concepten met de alledaagse onderwijspraktijk binnen en buiten de lessen.
Fietstocht
Na een korte pauze is het tijd om in actie te komen. We gaan in kleine groepjes per fiets op bezoek bij inspirerende projecten en initiatieven binnen en buiten het onderwijs die kansengelijkheid onder kinderen en jongeren bevorderen. Ook gaan we in gesprek met ervaringsdeskundigen, jongerenwerkers, onderwijsvernieuwers, wetenschappers en andere denkers en doeners. Zo krijg je nieuwe perspectieven en denkrichtingen aangereikt om de kansengelijkheid binnen en buiten ons onderwijssysteem te vergroten. Er zijn in totaal 8 fietsroutes, elk bestaande uit 3 sessies. We eindigen de dag weer bij Theater Walhalla. (zie ook het tijdschema)
Praktisch
Wij zorgen uiteraard voor de fietsen. Goed om te weten: Theater Walhalla is goed bereikbaar met de auto en per openbaar vervoer (zie hun website). Parkeren (betaald) kan in de naastgelegen parkeergarage Q-park Fenix aan de Veerlaan, of in de wijk Katendrecht.