Nieuwe podcast over burgerschapsonderwijs
Er is weer een nieuwe podcast verschenen van Leren verbeteren, het project dat VO-scholen en -besturen ondersteunt bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Deze aflevering gaat over burgerschapsonderwijs. Het is de derde podcast van dit schooljaar, de eerdere twee gingen over taal- en rekenonderwijs en over sociale veiligheid.
Scholen in het primair en voortgezet onderwijs zijn vanaf augustus 2022 verplicht hun wettelijke burgerschapsopdracht in te vullen. De Inspectie van het Onderwijs toetst scholen hier actief op. Deze opdracht hadden scholen al vanaf 2006 en in 2021 werd deze herzien.
Dilemma’s
Het is voor scholen echter niet altijd duidelijk hoe ze hun burgerschapsonderwijs zo kunnen inrichten dat ze aan de opdracht voldoen terwijl het onderwijs óók aansluit bij hun eigen visie en ambities. Daarnaast is burgerschap bij uitstek een thema dat dilemma’s met zich meebrengt op het moment dat de resultaten moeten worden gemonitord. Wat is goed burgerschapsonderwijs precies en hoe richt je dit in op school? En met welke vragen en dilemma’s kampen scholen?
Visieontwikkeling
Te gast in de studio van Leren verbeteren zijn Annet van de Wouw, afdelingsleider bij het Minkema College in Woerden, en Luuk Kampman, curriculumontwikkelaar bij Stichting Leerplanontwikkeling (SLO). Daarnaast vertelt Paul Simons, docent maatschappijleer en coördinator burgerschap op het Minkema College, over visieontwikkeling over burgerschap en wat hierbij belangrijk is.
Luisteren
De nieuwe podcast is te beluisteren via de website van Leren verbeteren. Leren verbeteren heeft eerder 12 andere podcast gemaakt, vooral over onderwijskwaliteit in het voortgezet onderwijs. Het volledige overzicht vind je hier. Je kunt je ook abonneren via Soundcloud, Spotify, iTunes en Google Podcasts.
Over Leren verbeteren
Leren verbeteren ondersteunt scholen en besturen in het voortgezet onderwijs bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit. B&T voert het project uit in opdracht van het ministerie van OCW. Leren verbeteren biedt kennis, menskracht en middelen passend bij de schoolsituatie.