‘We zijn de juiste dingen aan het doen’

Geeske Pol wint tekeningwedstrijd op AVS-congres

Op het AVS-congres maakte tekenaar Tom van Dun meerdere tekeningen van onderwijssuccessen die bezoekers van de B&T-stand hem vertelden. Een van de verhalen werd tot winnaar uitgeroepen: die van Geeske Pol uit Zaandam.

Geeske Pol is voor het tweede jaar directeur van twee vestigingen van basisschool Over de Brug in Zaandam. “Op de stand van B&T trof ik toevallig de B&T-adviseur die voor mij een interim-IB’er heeft gevonden. Hij stelde me voor aan Tom, en ik vertelde hem het verhaal dat nu op de tekening staat. Dat draait om de uitslag van de doorstroomtoets, die we de dag ervoor hadden gekregen. Allebei de scholen zaten boven de referentiescores die we zouden moeten halen. Ik was zo blij en trots! We hebben toen meteen taart gehaald.”

Hard werken

Wie de achtergrond van de scholen kent, weet dat die goede scores geen vanzelfsprekendheid zijn. “De ene school staat in het centrum van Zaandam, de andere in een aandachtswijk”, vertelt Geeske. “Zeker op die tweede school vraagt het wat van ons om ervoor te zorgen dat de leerlingen daar goede resultaten behalen.”

Vorig jaar begon de school met een nieuwe aanpak van het onderwijs voor de kinderen die toen in groep 7 zaten. Geeske: “We volgen niet meer blindelings de methode, maar sluiten beter aan op wat de kinderen individueel nodig hebben. Dit jaar hebben we die aanpak doorgezet, met een heel mooi resultaat. Dat is voor ons het bewijs dat we de juiste dingen aan het doen zijn. Daarnaast is er ook een fulltime onderwijsassistent in de groep aanwezig. We willen ons onderwijs en daarmee de ontwikkeling van de kinderen niet aan het toeval overlaten.”

Professionele cultuur

Geeske en de teams op beide scholen hebben de afgelopen anderhalf jaar de focus gelegd op verbetering van de kwaliteit van hun onderwijs, vertelt ze: “Op de school die in de aandachtswijk staat, is de laatste jaren, mede door de veranderingen die we in gang hebben gezet, een aantal collega’s weggegaan. Maar er zijn ook nieuwe, enthousiaste collega’s bijgekomen. De cultuur op de school is veranderd. We werken nu echt met elkaar aan een professionele cultuur.”

“We zijn bijvoorbeeld aan de slag gegaan met de verbeterpunten van een interne audit van ons bestuur Zaan Primair”, vervolgt Geeske. “Met elkaar hebben we vastgesteld wat wij goed onderwijs vinden, hoe we dat willen vormgeven en waar we willen beginnen met verbeteren. We gaan van onderaf bouwen, in de kleutergroepen dus. De kleuterleerkrachten zijn samen met een specialist Jonge Kind aan de slag gegaan met het onderwijs in groep 1 en 2 vanuit een beredeneerd aanbod. Ik zie daar nu al veel mooie dingen gebeuren. Kinderen die bijvoorbeeld de taal niet goed spreken als ze op school komen, doen na een paar maanden al veel meer mee in de kring dan voorheen.”

Gespreid leiderschap

Geeske benadrukt dat de verbeteringen niet alleen haar verdienste zijn, ook al zet ze zich elke dag vol energie in voor haar scholen. “Ik stimuleer gespreid leiderschap. Ik wil juist dat het hele team meedenkt en niet alleen maar uitvoert. Sommigen vinden dat best spannend, maar ik zie nu al dat we steeds meer het onderwijs met elkaar vormgeven. We zijn er nog lang niet, maar we zijn op de goede weg!”

De tekening van het succesverhaal van Geeske Pol:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.