Onderwijsregio’s en het terugdringen van het schoolleiderstekort
Vraag nu extra subsidie aan
De krapte op de onderwijsarbeidsmarkt duurt voort. Er zijn niet alleen te weinig leraren, maar ook aan schoolleiders is een nijpend tekort. Op dit moment wordt nog weinig gebruikgemaakt van de mogelijkheid van het ontwikkelen en laten doorstromen van talent. B&T denkt dat dit een duurzame oplossing kan zijn. De subsidieregeling ‘Aanvulling, verbreding of verdieping onderwijsregio’s 2025’ biedt mogelijkheden om deze doorstroom te faciliteren.
Hoewel er een lichte daling is te zien in de personeelstekorten in het primair onderwijs, blijven die onverminderd groot: er is nog steeds een tekort van 7700 fte aan leraren en 850 fte aan schoolleiders. Dat is ongeveer 10% van de werkgelegenheid voor schoolleiding. Dit raakt het onderwijs hard. Want om goed onderwijs te kunnen geven, zijn naast leraren ook schoolleiders nodig.
Interne doorstroom
Om te voorkomen dat het aantrekken van een nieuwe schoolleider op de ene school zorgt voor een tekort op een andere, is het noodzakelijk dat we niet alleen extern, maar ook intern zoeken naar talent, vertelt Pauline Zwaal-Arora, senior adviseur bij B&T. “Zijn er mensen binnen jouw onderwijsstichting die kunnen doorstromen? Welke leraren zouden schoolleider kunnen en willen worden?” Het gaat niet alleen over mensen die direct inzetbaar zijn, benadrukt ze. “Kijk naar talentvolle medewerkers die de potentie hebben om over enkele jaren een volgende stap te maken in hun professionele ontwikkeling. Zo anticipeer je op de toekomst.”
Subsidieregeling
De komst van de onderwijsregio’s biedt een goede kans om deze mobiliteit goed te organiseren, licht Hans van Willegen, directeur van B&T, toe: “De schaalgrootte van de onderwijsregio’s geeft besturen en scholengroepen de mogelijkheid om met elkaar, in de regio, te kijken naar de inzet van mensen en het benutten van hun potentieel en talent. In een regio kun je samen vooruitkijken, anticiperen op aankomende vacatures en zo met elkaar werken aan een strategische personeelsplanning.”
Duurzame impact
Voor onderwijsregio’s werd onlangs de nieuwe subsidieregeling ‘Aanvulling, verbreding of verdieping onderwijsregio’s 2025’ aangekondigd, eerder ‘plusregeling’ genoemd. Dit is een eenmalige regeling waarvoor alle onderwijsregio’s tussen 7 en 25 april een aanvraag kunnen indienen, ook regio’s die geen voorloper zijn. Deze regeling komt bovenop de stappen van het plan van aanpak voor 2025, waarvoor al subsidie is toegekend.
Hoewel de investering goed nieuws is voor het onderwijs, waarschuwt Hans voor het niet-doordacht inzetten van deze subsidie: “Omdat je in de subsidieaanvraag concrete activiteiten en doelstellingen moet benoemen, bestaat het gevaar dat de gelden worden ingezet voor activiteiten die op zichzelf staan en geen onderdeel zijn van een regionale strategie. Dat is jammer, want daarmee boet je in aan langjarige impact.”
Ervaring
B&T begeleidt al jaren duurzame trajecten die niet alleen regio’s, maar de gehele onderwijssector ten goede komen. “Dit zijn regionale arbeidsmarkttrajecten zoals kweekvijvers, bijvoorbeeld in de RAP-regio Nijmegen”, vertelt Pauline. “Het ging in die regio bijvoorbeeld over oriëntatietrajecten op leiderschap voor leraren, maar ook over aankomend schoolleiders die al een opleiding hadden gevolgd maar nog geen aanstelling als schoolleider hadden.”
“We zien hoe groot de effecten zijn als intern talent de juiste aandacht krijgt”, vervolgt Pauline. “Vanuit onze kennis van de onderwijscontext en het schoolleidersvak, onze talentgerichte aanpak en onze jarenlange ervaring met mobiliteitsvraagstukken weten we wat werkt. Dat gaat om gericht kijken, begeleiden en ondersteunen: kijken en potentieel in kaart brengen, begeleiden van leiderschapsontwikkeling en ondersteunen bij het landen in een nieuwe rol. Het is dezelfde drieslag waarmee we ook effectief zij-instromende schoolleiders begeleiden.”
Perspectief
De juiste persoon op de juiste plek moet altijd voorop staan. Ook bij een regionale aanpak, zegt Pauline. “Het draait allemaal om oplossingen die het onderwijs en de manier waarop we dat met elkaar organiseren, een stap verder helpen. Als schooldirecteuren op de juiste plek zitten, is dat niet alleen voor hen fijn, maar voor iedereen in de school. En het gaat ook over het bieden van carrièreperspectieven. Zicht op doorgroei maakt werken in het onderwijs voor veel mensen interessanter. Samen kunnen we ervoor zorgen dat talent voor de regio behouden blijft.”
De aanvraagperiode van de subsidieregeling loopt van 7 april 2025 9:00 uur tot en met 25 april 2025. Meer informatie vind je op de website van DUS-I.
Ook bij het aanvragen van de subsidie kunnen we je begeleiden. Heb je vragen? Neem contact met ons op!