‘Ons kwaliteitsteam heeft een flinke impuls gekregen’
Verdiepende leergang Kwaliteit en ambitie in het VO sluit goed aan op de praktijk
Hoe zorg je ervoor dat onderwijskwaliteit van iedereen in de school wordt, en niet alleen van medewerkers kwaliteitszorg? Dat is een van de onderwerpen van de Verdiepende leergang Kwaliteit en ambitie in het VO. Deelnemers Marko Gaasbeek en Marije Vermeulen vertellen over hun ervaringen.
“We werken op het moment in onze school hard aan het creëren van een kwaliteitscultuur. De verdiepende leergang over onderwijskwaliteit sloot daar heel mooi bij aan.” Aan het woord is Marko Gaasbeek, teamleider vwo op het Vechtdal College in Hardenberg. Hij heeft binnen de schoolleiding onderwijskwaliteit in zijn portefeuille en vormt samen met twee collega’s het kwaliteitsteam. “Ik heb al een jaar of dertien geleden de basisleergang Kwaliteitszorg in het VO bij B&T gevolgd. Een van mijn collega’s uit het kwaliteitsteam had onlangs nog de Basisleergang Kwaliteitszorg in het VO gedaan en ze kwam met veel frisse ideeën terug. Dat bracht ons op het idee om samen de verdieping aan te gaan.”
‘Je gaat te snel’
“Ik vond de bijdrage van gastspreker Myrte Legemaate over kwaliteitszorggeletterdheid en kwaliteitscultuur echt fantastisch”, vervolgt Marko. “De term ‘kwaliteitszorggeletterdheid’ is bij ons in de school ook echt blijven hangen. Toen ik een tijdje geleden met een collega in gesprek was over kwaliteit, onderbrak hij me en zei: ‘Marko, je gaat te snel, ik volg je niet meer’. Daardoor realiseerde ik me dat het echt een belangrijke vraag is hoe je collega’s meeneemt in het denken over kwaliteit. We moeten intern veel beter het gesprek voeren met elkaar, bijvoorbeeld over welke data we hebben en waar we op kunnen sturen.”
Marko heeft meteen actie ondernomen na afloop van de leergang. “Na de meivakantie heb ik een bijeenkomst georganiseerd voor vertegenwoordigers van al onze achttien onderwijsteams. We willen gerichter vertellen wat kwaliteitszorg voor hen betekent. En we hebben ook de schoolleiding goed aangehaakt en bijgepraat over het bewustzijn van onderwijskwaliteit in de school.”
Vier competenties
De Verdiepende leergang Kwaliteit en ambitie in het VO is georganiseerd rondom vier competenties die verantwoordelijken voor kwaliteitszorg nodig hebben:
- Onderzoeken: Hoe draagt analyse en duiding bij aan het inzetten van passende interventies? Of aan het realiseren van ambities?
- Ondersteunen: Hoe draag je zorg voor de cyclische processen waarvan de voortgang meetbaar en merkbaar is?
- Verbinden: Hoe word je verleider, verbinder, bruggenbouwer, spin in het web en conceptdrager?
- Adviseren: Wat zet je in om het perspectief op kwaliteit te blijven verrijken en verruimen?
“Ik had hoge verwachtingen van deze leergang”, zegt Marko, “en die zijn absoluut uitgekomen. Ons kwaliteitsteam heeft een flinke impuls gekregen. De competenties die tijdens de bijeenkomsten worden besproken, gaan echt over wat wij in onze dagelijkse praktijk meemaken. En de gastsprekers in de middagen waren altijd genieten.”
Bouwen aan kennis
Ook deelnemer Marije Vermeulen, directie-assistent bij de Wolfert van Borselen Scholengroep in Rotterdam, is enthousiast. “Ik heb vorig voorjaar de basisleergang gevolgd. Ik werk al twintig jaar binnen deze scholengroep, maar het domein onderwijskwaliteit is relatief nieuw voor me. Daarom wilde ik er snel meer van weten en heb ik me na de basisleergang meteen ingeschreven voor het vervolg.”
Marije had vooral behoefte aan meer kennis over onderwijskwaliteit: “Eigenlijk zoveel mogelijk. Ik wil verder bouwen aan mijn eigen expertise op dit gebied, maar wel gestructureerd. Anders raak ik eronder bedolven. Deze leergang helpt me daarbij. Als ik in mijn werk nu iets tegenkom waarvan ik niet weet hoe ik het aan moet pakken, trek ik in mijn hoofd een laatje open en denk ik: ‘Daar hebben we het in de leergang over gehad.’ Dan weet ik hoe ik verder kan. En we werken nu aan ons nieuwe schoolplan en door alles wat ik weet, kijk ik heel anders naar dat hele proces. Ik kan nu concreet meedenken en een bijdrage leveren.”
Uitwisseling
Marije vond het fijn om te merken dat de uitdagingen die zij in haar werk ervaart, ook binnen andere onderwijsorganisaties spelen. “Het is niet alleen in onze organisatie wel eens ingewikkeld om het goede gesprek over onderwijskwaliteit te voeren. Tijdens de bijeenkomsten hebben we veel geoefend en daardoor weet ik nu beter hoe ik gesprekken met collega’s kan aanpakken. We gingen ook regelmatig terug naar de leervragen die we aan het begin hadden geformuleerd. Die uitwisseling met andere deelnemers maakte de bijeenkomsten veelzijdig en rijk.”
Net als Marko heeft Marije gemerkt dat ze in gesprekken met haar eigen collega’s steeds moet checken wat zij weten van kwaliteitszorg. “Je denkt soms dat je een goed gesprek voert, maar gaandeweg blijkt dat de ander een heel ander startpunt of kennisniveau heeft. Dan raak je met elkaar de kern niet, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om tijdens zo’n gesprek veel vragen te stellen, om erachter te komen wat je gezamenlijke basis is. Dat is een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd in deze leergang.”
Docenten
De vaste docenten van de leergang waren Caroline Offerhaus en Mark Ackermans. “Ik merkte dat zij echt veel kennis en ervaring hebben”, zegt Marko. “Ze spreken niet alleen vanuit de theorie, maar weten ook hoe het er in de school aan toe gaat.” Dat beaamt Marije: “Mark en Caroline zijn heel bevlogen. Dat merkte ik tijdens alle bijeenkomsten. Hun kennis, maar ook van alle gastdocenten, is bijzonder waardevol. Die neem ik nu mee in mijn eigen werk.”
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe je vanuit jouw rol en positie anderen in de school meeneemt in kwaliteitsdenken? In het najaar van 2025 bieden we de Verdiepende leergang Kwaliteit en ambitie in het VO opnieuw aan. Bekijk hier het programma.