Opleiding Vakbekwaam schoolleider voor zij-instromers

Van leider tot schoolleider

De Thomas More Leiderschapsacademie en B&T bieden samen de opleiding Vakbekwaam Schoolleider voor zij-instromers aan. Deze opleiding bereidt jou voor op de onderwijspraktijk en op leidinggeven aan onderwijsteams. Bovendien leer je sturing te geven aan complexe processen. Met jouw leidinggevende ervaring in een andere sector kun jij met deze opleiding een zinvolle bijdrage leveren aan goed onderwijs.

De opleiding Vakbekwaam schoolleider voor zij-instromers is zo ingericht dat je meteen kennis en ervaring in de onderwijssector opdoet en zo een goede entree maakt in het onderwijs. In ruim een jaar word je opgeleid tot vakbekwaam schoolleider.

Leidinggeven aan schoolontwikkeling

De basis van de opleiding is de door het Schoolleidersregister PO gecertificeerde opleiding Leidinggeven aan schoolontwikkeling II (vakbekwaam schoolleider). Deze opleiding bestaat uit 15 opleidingsdagen waaronder een tweedaagse. De opleidingsplaatsen zijn Rotterdam, Amsterdam of Utrecht. Je komt in een leergroep met deelnemers die al in het onderwijs werken en deelnemers met ervaring in andere sectoren. Zo bouw je meteen je netwerk op en is er een rijke onderwijsomgeving waarin er wordt geleerd van en met elkaar.

De opleiding bestaat uit drie leerlijnen die in verbinding staan met zes leiderschapspraktijken voor leidinggevenden in het onderwijs: visiegericht werken, in relatie staan met de omgeving, ontwikkelen van de organisatie, zorgen voor onderwijskwaliteit, leren en ontwikkelen van professionals en persoonlijk leiderschap vanuit een onderzoekende houding. Er wordt tijdens de opleidingsdagen in verschillende werkvormen gewerkt aan kennis, reflectie, inzichten en vaardigheden. Dit gebeurt vanuit een voortdurende pendel tussen theorie en schoolpraktijk.

Kwaliteit in het onderwijs

Als zij-instromer volg je samen met andere zij-instromers een extra module van vijf dagen over kwaliteit in het onderwijs. Je ontwikkelt je eigen blik op onderwijskwaliteit, je leert hoe de onderwijsinspectie naar onderwijskwaliteit kijkt en wat dat betekent in de onderwijspraktijk. Je weet hoe goede kwaliteitszorg eruitziet en hoe je dit kunt herkennen. Je kunt relevante informatie ten aanzien van onderwijskwaliteit definiëren, interpreteren en beoordelen. Je krijgt inzicht in welke (verplichte) beleidsdocumenten ondersteunen bij het realiseren van onderwijskwaliteit en waar deze aan moeten voldoen. Ook leer je over interventies, zodat je een handelingsrepertoire ontwikkelt bij het leidinggeven aan kwaliteitsontwikkeling.

Begeleiding

Bij de start van de opleiding doe je een persoonlijkheidsmeting: de Leadership Big Five. Aan de hand van deze analyse worden persoonlijke leerdoelen gesteld die zowel in de opleiding als in de begeleiding een belangrijke plek krijgen.

Leerwerkplek

Gedurende het opleidingsjaar participeer je in de praktijk van het onderwijs vanuit een leerwerkplek in een school. Deze leerwerkplek stelt je in staat om praktijkervaring op te doen en de opdrachten van de opleiding uit te voeren. Voor je leerwerkplek is het belangrijk dat je minimaal 2 dagen in de praktijk op een school werkzaam bent en de gelegenheid krijgt om leidinggevende taken op te pakken.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit 15 opleidingsdagen (inclusief een tweedaagse met overnachting) in de gemengde leergroep en 5 verdiepingsdagen onderwijskwaliteit met andere zij-instromers. De opleiding vergt gemiddeld 14 uren per week aan tijdsinvestering. Dit is exclusief de leerwerkplek van minimaal 2 dagen in de week. Er geldt een aanwezigheidsverplichting voor deze opleiding van 87%.

Praktisch

De gevraagde investering is € 9476. Dit is inclusief de kosten van de tweedaagse en lunches. Daarnaast moet je rekening houden met een bedrag van € 250,- voor de aanschaf van literatuur. Er zijn financiële tegemoetkomingen beschikbaar voor zij-instromende schoolleiders (zie het kader onderaan).

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd maar wil je eerst meer weten over de opleiding en of deze bij je past? Of over de mogelijkheden om als zij-instromer in het onderwijs aan de slag te gaan? Neem dan contact op met Pauline Zwaal-Arora. Ga voor de opleidingsdata naar de website van de Thomas More Leiderschapsacademie. Daar kun je je ook aanmelden.

Subsidie
Om het tekort aan schoolleiders in het primair onderwijs terug te dringen, wil het ministerie van OCW besturen van PO-scholen stimuleren om schoolleiders van buiten het onderwijs te werven. Vanaf 1 september 2022 kunnen PO-besturen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten van de opleiding en begeleiding van schoolleiders van buiten het onderwijs. De opleiding Vakbekwaam schoolleider voor zij-instromers valt ook onder deze regeling. Meer informatie over deze subsidie vind je hier.

Vragen?