Burgerschapsonderwijs op maat voor jouw school

Actief burgerschap en sociale cohesie zijn belangrijke voorwaarden voor een goed functionerende maatschappij, waarin mensen op een prettige manier kunnen samenleven. Burgerschapsonderwijs speelt hierbij een grote rol. Door kennis over de basiswaarden van de democratische rechtsstaat te versterken en door relevante maatschappelijke competenties te ontwikkelen. Maar hoe geef je burgerschapsonderwijs vorm op een manier die past bij jouw school?

Wij begeleiden je bij het creëren van een doelgericht en samenhangend programma dat écht aansluit bij jouw leerlingen. Er zijn vier manieren waarop we dat kunnen doen:

1. Zelfevaluatie Burgerschap
Benieuwd hoe jouw school ervoor staat? Met onze zelfevaluatie krijg je een helder beeld van de huidige situatie en ontdekken we samen kansen voor verbetering.

2. Praktische Inspiratiesessie Burgerschap
Op zoek naar frisse ideeën en direct toepasbare tips? Onze inspiratiesessie biedt praktische voorbeelden en inzichten waarmee je direct aan de slag kunt, in de klas en met je team.

3. Onderwijsplan Burgerschap
Samen ontwikkelen we een onderwijsplan waarin alle belangrijke aspecten van goed burgerschapsonderwijs zijn uitgewerkt. Dit plan sluit aan bij de visie van jouw school en de specifieke behoeften van de leerlingen.

4. Procesbegeleiding
We begeleiden jouw team bij elke stap in de ontwikkeling van goed burgerschapsonderwijs: van de eerste ideeën tot uitvoering en borging. Hierbij bouwen we voort op wat al goed gaat en kijken we waar je nog meer impact kunt maken.

Onze aanpak: praktisch en op maat

Aan de hand van de negen ijkpunten van goed burgerschapsonderwijs – zoals visie, aanpak, schoolklimaat en verbinding met de maatschappij – ontwikkelen we een plan dat echt bij jouw school past.

Waarom goed burgerschapsonderwijs?

Sinds 2021 is de bevordering van burgerschap een wettelijke taak van het onderwijs Dat betekent dat scholen actief aandacht moeten besteden aan:

  • respect voor de basiswaarden van onze democratische rechtsstaat;
  • kennis en respect voor verschillen en gelijke behandeling;
  • vaardigheden om goed samen te leven en samen te werken;
  • een veilige schoolcultuur waarin leerlingen deze waarden kunnen oefenen.

Binnen de wettelijke kaders hebben scholen veel vrijheid om zelf invulling te geven aan burgerschapsonderwijs. Wij helpen je om deze vrijheid te benutten binnen de kwaliteitskaders van de inspectie en op een manier die bij jouw school en leerlingen past.

Klaar om aan de slag te gaan?

Samen maken we burgerschapsonderwijs betekenisvol en passend voor jouw school en leerlingen. Neem vandaag nog contact met ons op!

Extra inspiratie voor jouw team

Gerelateerd nieuws

Meer berichten

Nieuwe podcast over burgerschapsonderwijs

Er is weer een nieuwe podcast verschenen van Leren verbeteren, het project dat VO-scholen en -besturen ondersteunt bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Deze aflevering gaat over burgerschapsonderwijs. Het is de derde podcast van dit schooljaar, de eerdere twee gingen over taal- en rekenonderwijs en over sociale veiligheid.

Nieuw: onderzoek tevredenheid in 1 dag

B&T biedt een tevredenheidsonderzoek aan dat net even anders is: het Tevredenheidsonderzoek in 1 dag. Aan het einde van dag beschikt de school over kwalitatieve en kwantitatieve data, en concrete aanbevelingen en actiepunten voor de verdere ontwikkeling van de school.