Burgerschapsonderwijs gaat verder dan kennisoverdracht. Het gaat over hoe mensen met elkaar samenleven en over het verwerven van de competenties die daarvoor nodig zijn. Maar wat is nu eigenlijk goed burgerschapsonderwijs voor júllie leerlingen? Samen onderzoeken we graag welke stappen nodig zijn om passend, doelgericht en samenhangend burgerschapsonderwijs te realiseren.
Sinds 2021 is burgerschap een wettelijke taak van het onderwijs. Het gaat daarbij om het bevorderen van actief burgerschap en sociale cohesie op een doelgerichte en samenhangende wijze. Burgerschapsonderwijs speelt zich af op het snijvlak van verschillende leergebieden, wat het creëren van een doelgericht en samenhangend aanbod complex maakt.
Doelgericht en samenhangend burgerschapsonderwijs moet zich richten op de volgende kernelementen:
Binnen de kaders van de wet hebben scholen veel ruimte om burgerschapsonderwijs zelf vorm te geven. Scholen bepalen dan ook in grote mate zelf wat zij verstaan onder goed burgerschapsonderwijs. Wat zij hieronder verstaan is afhankelijk van de visie op mens en maatschappij en de behoeften van de leerlingenpopulatie van de school.
De adviseurs van Fenom en B&T begeleiden scholen en besturen bij het vaststellen van een passende route voor schoolontwikkeling. Daarbij maken we gebruik van negen ijkpunten die essentieel zijn voor het vormgeven van goed burgerschapsonderwijs: visie, leerdoelen, onderwijsinhoud, aanpak, schoolklimaat, resultaten, professionalisering, kwaliteitszorg en verbinding met de maatschappelijke omgeving.
Bij het bepalen van een passende route voor schoolontwikkeling sluiten we aan bij elementen die al aanwezig zijn in de praktijk. Op basis daarvan bepalen we het startpunt voor schoolontwikkeling. We onderzoeken graag samen welke stappen nodig zijn om passend, doelgericht en samenhangend burgerschapsonderwijs te realiseren.
Bij onze gesprekken over goed burgerschapsonderwijs maken we graag gebruik van een praatplaat. Nieuwsgierig? Je kunt de plaat (met voor- en achterzijde) gratis aanvragen door op de afbeelding te klikken.
Heb je vragen over onze dienstverlening op het gebied van burgerschap en de sociale kwaliteit van onderwijs? Of wil je daarover eens van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op.
Er is weer een nieuwe podcast verschenen van Leren verbeteren, het project dat VO-scholen en -besturen ondersteunt bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Deze aflevering gaat over burgerschapsonderwijs. Het is de derde podcast van dit schooljaar, de eerdere twee gingen over taal- en rekenonderwijs en over sociale veiligheid.
B&T biedt een tevredenheidsonderzoek aan dat net even anders is: het Tevredenheidsonderzoek in 1 dag. Aan het einde van dag beschikt de school over kwalitatieve en kwantitatieve data, en concrete aanbevelingen en actiepunten voor de verdere ontwikkeling van de school.