B&T zet op 1 januari 2026 de stap naar steward ownership. Daarmee verankeren we de missie en waarborgen we continuïteit voor de toekomst.
Hoe vul je jouw collectieve verantwoordelijkheid als schoolleider effectief in? En hoe krijg je collectieve verantwoordelijkheid echt van de grond? Onze aanpak Sprint naar succes kan daarbij helpen.
Hoe zorg je ervoor dat onderwijskwaliteit van iedereen in de school wordt, en niet alleen van medewerkers kwaliteitszorg? Dat is een van de onderwerpen van de Verdiepende leergang Kwaliteit en ambitie in het VO. Deelnemers Marko Gaasbeek en Marije Vermeulen vertellen over hun ervaringen.
Hoe maak je van burgerschapsonderwijs meer dan losse activiteiten? Met een heldere visie, concrete doelen en een planmatige aanpak ontstaat een samenhangend programma dat écht impact maakt. Lotte Rakers, Stefan van der Weiden en Joost Janssen schreven in het tijdschrift BSM een artikel over hoe je burgerschapsonderwijs kunt vertalen van theorie naar praktijk. En hoe je het een blijvende en betekenisvolle plek geeft binnen jouw school.
De krapte op de onderwijsarbeidsmarkt duurt voort. Er zijn niet alleen te weinig leraren, maar ook aan schoolleiders is een nijpend tekort. Op dit moment wordt nog weinig gebruikgemaakt van de mogelijkheid van het ontwikkelen en laten doorstromen van talent. B&T denkt dat dit een duurzame oplossing kan zijn. De subsidieregeling ‘Aanvulling, verbreding of verdieping onderwijsregio’s 2025’ biedt mogelijkheden om deze doorstroom te faciliteren.
In Amstelveen voltrok zich de afgelopen twee jaar een metamorfose: Panta Rhei, al decennia een bekende naam, ging verder als Futuris. De school werkte samen met B&T hard aan het eigen verhaal en kreeg een nieuwe naam en huisstijl. En met resultaat: ‘Het bruist van verwachtingen, nieuwe kansen en openheid.’
De CAO VO 2024-2025 zet werkdruk expliciet op de agenda. De afspraken in de cao benadrukken het belang van een professionele dialoog en de herziening van het taakbeleid. Dit biedt kansen om – naast praktische oplossingen – werkdruk vanuit een systemisch perspectief te bekijken.
Op dinsdag 11 maart was B&T aanwezig op de Landelijke IB/KC-dag voor intern begeleiders en kwaliteitscoördinatoren. Fenom, onderdeel van B&T, stond op de informatiemarkt van deze achtste editie.
Op het AVS Congres op vrijdag 21 maart verzorgt B&T de masterclass ‘Elk kind een held’. We zijn ook te vinden op de informatiemarkt. En op donderdag 27 maart staan we op het VO-congres van de VO-raad. Kom langs!
Het onderwijs heeft grote behoefte aan leraren én schooldirecteuren. Een baan in het onderwijs biedt niet alleen een goede beloning, maar ook zingeving. En met een opleiding op maat voor zij-instromers wordt een overstap steeds gemakkelijker.
Deze week is er voor alle scholen nog de mogelijkheid om de subsidie Verbetering basisvaardigheden 2025 aan te vragen. Met deze subsidie kunnen scholen evidence-informed werken aan taal, rekenen, digitale geletterdheid en burgerschap.
Meer kansen bieden aan kinderen gaat over veel meer dan onderwijs. Dat betoogt Tom Snelting, senior adviseur van Fenom, onderdeel van B&T. “Onderwijs is belangrijk, maar ook daarbuiten kunnen we samen zoveel doen.” De nieuwe subsidieregeling van het Programma School & Omgeving biedt mogelijkheden.
Kees Jan Vreeker is vanaf januari de contactpersoon van B&T voor interim-opdrachten in het voortgezet onderwijs. Hij blijft nauw samenwerken met Willy Egberink, directeur van B&T interim-management.
“Meneer, ik heb ChatGPT gebruikt voor mijn werkstuk.” Deze ogenschijnlijk onschuldige mededeling markeert een kantelpunt in het onderwijs. AI dwingt scholen tot een fundamentele heroverweging van de manier waarop docenten én leerlingen leren. Waar bekentenissen als deze vorig jaar nog weleens tot een diepe zucht leidden, ontstaat er nu steeds vaker een constructief gesprek: “Vertel eens, hoe heb je dat aangepakt?”
Op 13 februari 2025 organiseert B&T een bijeenkomst over Anders organiseren. Voor die bijeenkomst zoeken we schoolleiders en hun collega’s uit het primair onderwijs om met ons mee te denken. We hebben jouw denkkracht nodig!
Terwijl wij ons in de gebruikelijke eindejaarsdrukte opmaken voor de kerstvakantie, woedt vlak bij in Oekraïne nog steeds een vreselijke oorlog. Onlangs kwamen wij in contact met de organisatie savED, die zich inzet voor de instandhouding van onderwijs in Oekraïne. Wij besloten hen daarbij te ondersteunen. Lever jij ook een bijdrage?
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst toezien op naleving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Dit brengt de nodige onrust met zich mee, ook bij onderwijsorganisaties die tijdelijk personeel inzetten en zelfstandigen die werkzaam zijn in het onderwijs. B&T is er klaar voor en biedt maatwerkoplossingen voor jouw vraagstukken.
Hybride, gepersonaliseerd en digitaal onderwijs zijn actuele onderwerpen. Voldoende reden voor een whitepaper. Daarin gaan we in op de rol van bestuurlijke sturing, digitale geletterdheid, digitale didactiek en de organisatie van het primaire proces.
Er is de laatste tijd veel te doen over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), ook in het onderwijs. De handhaving van die wet per 1 januari 2025 leidt tot veel vragen bij onderwijsorganisaties en zelfstandigen die werkzaam zijn in het onderwijs. Omdat ook B&T ermee te maken krijgt, bereiden wij ons er goed op voor.
Leren en ontwikkelen binnen duidelijke kaders. Dat is in de kern waar de door Fenom en B&T ontwikkelde benadering ‘Sprint naar succes’ over gaat. De Franciscus Xaveriusschool in Haarlem ging ermee aan de slag. Met succes. ‘De kwaliteit van ons onderwijs is echt verbeterd.’