AI: katalysator van verandering

B&T lanceert de Werkplaats AI voor het VO

Als school kun je er niet omheen: artificial intelligence (AI) is voor het onderwijs een onontkoombare katalysator van verandering. Wil je zicht en grip krijgen op de impact en mogelijkheden van AI voor jouw school? Voel je de behoefte om vanuit een heldere visie met AI aan de slag te gaan? Ontwikkel je graag samen met anderen en houd je van innoveren? De nieuwe Werkplaats AI voor het VO is de ideale mogelijkheid om die uitdagingen aan te gaan.

Hoe integreert jouw school AI1 in de dagelijkse lespraktijk? Zetten jullie AI in bij het voorbereiden van lessen, personalisatie van onderwijs of bij beoordeling van toetsen, om maar enkele voorbeelden te noemen? Hebben jullie voldoende zicht op de mogelijkheden? En zijn de risico’s voldoende bekend? Waar begin je als je aan de slag wilt met AI? En hoe? Mogelijk herken je dit soort vragen.

Misschien stelt jouw school het nog even uit? Maar… is wachten wel een optie? Of zorgen eisen rondom basisvaardigheden en digitale geletterdheid er mede voor dat AI ook júllie onmiddellijke aandacht vraagt. De Werkplaats AI voor het VO is er voor scholen in het voortgezet onderwijs die uit enthousiasme en noodzaak nú aan de slag willen met AI. En die, net als wij, geloven dat echte innovatie gebaat is bij ontmoeting en uitwisseling met anderen, inspiratie van buiten, een niet-alledaagse omgeving die uitnodigt tot creativiteit én stimulerende begeleiding.

Zo ziet de werkplaats eruit

We verzamelen een groep van ongeveer dertig deelnemers van tien verschillende VO-scholen. We ontmoeten elkaar in de periode januari tot en met juni 2025 tijdens vijf intensieve dagsessies in het midden van het land, op een aansprekende locatie die uitnodigt tot creativiteit en experiment. Daar worden we geïnspireerd door voorlopers en experts op het gebied van AI, delen we ervaringen, ontwerpen we eigen experimenten, en ontwikkelen we onze kennis en kunde samen door. Tussen de bijeenkomsten gaan we in onze eigen scholen met AI aan de slag. Gedurende het traject leren we de kansen en risico’s van AI kennen, ontdekken wat werkt en wat niet, en we ontwikkelen een eigen visie op de toepassing van AI; in de dagelijkse lespraktijk en elders in de school. Tijdens een terugkomdag in het najaar van 2025 blikken we terug op onze ervaringen.

Ben je enthousiast?

Laat ons dat weten! Dan ontvang je binnenkort meer informatie over de opzet van de bijeenkomsten en de kosten van deelname. Als bonus ontvang je bovendien een overzichtelijke poster over de impact van AI op het onderwijs. Aarzel dus niet en laat hieronder vandaag nog vrijblijvend je gegevens achter. Dan hoor je snel van ons.

  1. AI: Artificial Intelligence. Er bestaan tal van definities van AI. In essentie gaat het erom dat computersystemen taken uitvoeren (zoals leren en zelfstandig beslissen) waarvan mensen altijd dachten dat daarvoor menselijke intelligentie nodig was. ↩︎

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.