Bijzonderwijs werft 20 nieuwe leerkrachten

Bestuur trekt personeel door sterke positionering

B&T - Word Bijzonderwijzer

Hoe werf je in deze krappe tijden twintig nieuwe leerkrachten? Dat lukte het schoolbestuur Bijzonderwijs in Amsterdam Zuidoost dankzij een sterke positionering en een goed onderbouwde wervingscampagne.

Leraren zijn momenteel dun gezaaid, zeker ook in Amsterdam. “Het is heel erg zoeken naar de juiste persoon op de juiste plek. Zodra een leraar ziek wordt of met verlof gaat, ontstaat er een vervangingsprobleem”, vertelt Sharon Noija, recruiter en personeelsadviseur bij Bijzonderwijs. Dit bestuur heeft altijd wel op een van haar zeven basisscholen een vacature open staan. “Het gaat momenteel beter, maar voorheen moesten we af en toe klassen combineren en op een enkele kleine school werd er een groep naar huis gestuurd.”

In april 2018 formuleerde de organisatie een ambitieuze wens: bij aanvang van het schooljaar 2018/2019 moesten er liefst twintig nieuwe leerkrachten zijn aangetrokken. Het was kort dag. Noija: “We waren op zoek naar iemand die een goede, compacte campagne met ons wilde opzetten. Iemand die bovendien weet wat er speelt in onderwijsland. We hadden al contacten met het adviesbureau B&T, dus de connectie was snel gemaakt.”

Voorkeurspositie

Claudia Smit van B&T communicatiecollectief adviseerde het bestuur om een voorkeurspositie te creëren. “De concurrentie is hevig in Amsterdam”, legt ze uit. “Wilde Bijzonderwijs erin slagen om voldoende leerkrachten te werven, dan moest ze zich onderscheiden als authentiek en anders dan de andere besturen.”

Half april hield zij een werksessie employer branding met leraren, directeuren, bestuurder Harry Dobbelaar en Noija van HR. Het was een kleine groep, maar alle scholen waren vertegenwoordigd. Centrale vragen waren die avond: wie zijn wij als Bijzonderwijs en waar staan wij voor? Waarom is het aantrekkelijk om voor onze stichting te werken? Hoe worden wij gezien en hoe willen wij worden gezien als werkgever?

“Het was een heel bijzondere avond”, zegt Noija. “Het viel mij op dat iedereen ongeveer dezelfde gedachten had over waar wij als stichting voor staan. Wij zien een duidelijke rol voor onszelf als aanbieder van onderwijs in onze omgeving, Amsterdam Zuidoost. Dat is wat onze medewerkers bindt.”

Positioneren

Met de opbrengst van deze avond kon Bijzonderwijs worden gepositioneerd. Ook ontstond er een beeld van het soort leerkrachten dat de organisatie wilde werven. Nu was het tijd voor de opzet van een wervingscampagne. Omdat de bestaande website van Bijzonderwijs niet geschikt was voor werving, werd voor dit doel een nieuwe website gemaakt (www.wordbijzonderwijzer.nl). Daarnaast brandde de campagne los via LinkedIn, Facebook, Twitter, Google Search en Google Display. Met als motto ‘Word Bijzonderwijzer’ richtte de campagne zich tot ‘pittige leerkrachten voor wie lesgeven meer is dan een vak; authentieke persoonlijkheden die als professional én mens op een school willen werken.’ Gezocht worden leerkrachten ‘die zich bewust zijn van de onschatbare waarde van hun werk voor kinderen en de grote betekenis daarvan voor de maatschappij; flexibele mensen met een open mind die kunnen meebewegen met de dynamiek van de omgeving waarin onze scholen zich bevinden.’ Andere trefwoorden zijn creatief, lef en ambitie.

Enorme hulp bij werving

“Dit zijn wij écht”, zegt Noija. “Daar werden we ons door de sessie over ons werkgeversmerk beter van bewust. Door te formuleren waar wij voor staan, beseften we ook beter wat voor persoonlijkheden wij zochten. Dat hielp enorm bij de werving van leerkrachten voor dit schooljaar.”

Via de wervingswebsite konden potentiële leerkrachten zich inschrijven voor één van twee inloopavonden. Daar kwamen in totaal veertig mensen op af. Noija: “We zagen daar het type leerkrachten dat we zochten. De mensen die ik sprak, voelden zich heel erg aangesproken door onze wervingswebsite. Ze vonden dat de organisatie warm overkwam en zeiden dat ze dat ook op de inloopavond terugzagen.”

Het is Bijzonderwijs gelukt om twintig nieuwe mensen aan te nemen. “Ze zijn niet allemaal bevoegd”, zegt Noija; “er zitten ook zij-instromers bij en mensen die als onderwijsassistent aan de slag gaan en de deeltijdpabo gaan doen. Maar wij zijn heel tevreden met dit resultaat.”

Blijven binden en boeien

Het bestuur wil de wervingscampagne ook voor de langere termijn doorzetten en daarbij nog meer kanalen gaan aanboren om talenten te werven, Daarbij wordt de focus nadrukkelijker gelegd op bevoegde leerkrachten. Noija: “We gaan ook nadenken over hoe we onze zittende medewerkers kunnen blijven binden en boeien.”

Bijzonderwijs had behoefte aan een snel opgezette en uitgevoerde campagne. Doorgaans, zegt Claudia Smit, kost het veel meer tijd om een sterk merk op te bouwen. “Maar slaagt een organisatie daar in, dan biedt dat veel voordelen. Voor de werving, maar ook voor het vergroten van je naamsbekendheid.”

Ook intern plukt een organisatie de vruchten van een duidelijk en doorvoeld imago, zegt bestuurder Harry Dobbelaar. “Mensen zijn trots en voelen zich betrokken. Ze blijven daardoor hopelijk langer bij ons en gaan zelf ook collega’s werven. Wij hebben ook langs die weg een aantal bevoegde leraren aan ons kunnen binden.”

Eenheid

Dobbelaar: “Onlangs hadden wij een personeelsdag. Bij de opening was duidelijk voelbaar dat we een eenheid zijn. We hebben zeven scholen, maar iedereen herkent zich in het ‘bijzonderwijzer’ zijn. Samen staan wij voor goed onderwijs aan de kinderen hier in Amsterdam Zuidoost.”

Terugkijkend was het bestuur liever op een eerder moment met dit traject begonnen. Dobbelaar: “Het was heel fijn dat we al zo snel na de start een goede campagne konden lanceren. De aanpak van Claudia was snel en doeltreffend. Haar advies was raak: als je nieuwe mensen wilt aantrekken, is het goed dat je eerst duidelijk formuleert waar je organisatie voor staat.”

Blijven werven

Noija: “We beseffen nu dat de markt zodanig krap is dat we ons moeten blijven onderscheiden. We hebben van dit traject geleerd dat je continu moet blijven werven. Wij gaan ons hele wervingsproces voor dat doel nog beter organiseren.”

Bijzonderwijs kan andere besturen aanraden om ook werk te maken van hun positionering en werving. Dobbelaar: “Het helpt enorm om te formuleren waar je als schoolbestuur voor gaat, zeker in een grote stad als Amsterdam waar de concurrentie groot is. Niet alleen om een goede kwaliteit van onderwijs neer te zetten, maar ook om een goede match te vinden met leerkrachten die bij jouw organisatie passen.”

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.