Bijeenkomst over Wet DBA

De blijvende meerwaarde van een betrokken passant

Er is de laatste tijd veel te doen over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), ook in het onderwijs. De handhaving van die wet per 1 januari 2025 leidt tot veel vragen bij onderwijsorganisaties en zelfstandigen die werkzaam zijn in het onderwijs. Omdat ook B&T ermee te maken krijgt, bereiden wij ons er goed op voor.

Onze relaties nemen we hier graag in mee. Zo organiseerden wij onlangs een goedbezochte informatiebijeenkomst voor interimmers en zelfstandigen (zzp’ers). Maarten Tanja van Köster Advocaten, gespecialiseerd in flexibele arbeidsrelaties, vertelde over de juridische implicaties van de DBA-wetgeving. B&T-adviseur Erik Verstegen ging in op de meerwaarde en oplossingen die B&T biedt.

Schijnzelfstandigheid

De bijeenkomst was vooral bedoeld om inzicht te geven in de DBA-wetgeving en de juridische complicaties ervan. Met specifieke aandacht voor de risico’s van schijnzelfstandigheid. De aanwezige interimmers en zzp’ers kregen concrete tips en adviezen hoe zij hun zelfstandigheid kunnen behouden en kunnen voldoen aan de eisen van de Wet DBA. Ook ging het over de vraag: hoe kun je, gegeven het tijdelijke karakter van je opdracht, blijvende impact hebben op het onderwijs, de leerlingen en het team? Kortom: hoe kun je als betrokken passant meerwaarde bieden?

Negen criteria

Een groot deel van de bijeenkomst was ingeruimd voor advocaat Maarten Tanja. Hij legde eerst de juridische verschillen uit tussen een werknemer en een zzp’er, en tussen een werkgever en een opdrachtgever. Vervolgens ging hij uitgebreid in op de negen criteria aan de hand waarvan de Belastingdienst een arbeidsrelatie beoordeelt en zo bepaalt of er sprake is van loondienst of zelfstandig ondernemerschap. Dan gaat het onder meer over:

  • De aard en duur van de werkzaamheden.
  • De wijze waarop de werkzaamheden en de werktijden worden bepaald.
  • De wijze waarop de beloning wordt bepaald en waarop deze wordt uitgekeerd.
  • De vraag of degene die de werkzaamheden verricht daarbij commercieel risico loopt.

Echte oplossingen

Het tweede deel van de bijeenkomst nam B&T-adviseur Erik Verstegen voor zijn rekening. Hij ging vooral in op de meerwaarde van B&T als intermediair en verzekerde zijn gehoor dat B&T geen trucjes biedt, maar echte oplossingen binnen de grenzen van de DBA-wetgeving. Naleving van die wetgeving betekent onder meer dat zelfstandigheden én opdrachtgevers kunnen rekenen op:

  • Een inzet die gericht is op expertise van de interimmer als antwoord op complexe vraagstukken (in plaats van ‘slechts’ capaciteit leveren).
  • Overeenkomsten met heldere afspraken en een duidelijke, afgebakende omschrijving van de opdracht.
  • Afspraken zonder gezagsverhouding tussen opdrachtgever, zelfstandige en B&T.
  • Flexibele contractvormen.
  • Monitoring van de naleving van wetgeving (compliance) en begeleiding daarin.

Neem contact op!

Ben je opdrachtgever of zelfstandige en wil je meer weten over de handhaving van de Wet DBA, en de gevolgen die dat mogelijk voor jou heeft? Neem dan vooral contact op met Willy Egberink of Erik Verstegen. Zij bespreken graag de oplossingen die B&T biedt om de zaken goed te regelen. En wat er van jou wordt verwacht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.