Conferentie en podcast Leren verbeteren

Leidinggeven aan onderwijskwaliteit

Op donderdag 30 maart organiseert Leren verbeteren een landelijke conferentie over leidinggeven aan onderwijskwaliteit. Deelname is kosteloos en aanmelden is nog mogelijk. Verder is een nieuwe podcast van Leren verbeteren verschenen, de tweede in een serie van vier dit schooljaar. Het thema van deze aflevering is sociale veiligheid.

Leren verbeteren ondersteunt scholen en sinds kort ook besturen in het voortgezet onderwijs bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit. B&T voert het project uit in opdracht van het ministerie van OCW. Op de conferentie delen adviseurs en onderzoekers van Leren verbeteren hun kennis en kunde op het terrein van onderwijskwaliteit.

Kwaliteitscultuur

De centrale inleiding wordt verzorgd door onderwijskundige en veranderkundige Myrte Legemaate. Zij presenteert de uitkomsten van haar onderzoek naar kwaliteitscultuur in het onderwijs. Vervolgens kunnen de deelnemers kiezen uit verschillende workshops. Zo verzorgt adviseur Pieter Duits een bijdrage over duurzame onderwijsontwikkeling, gebaseerd op een eigen onderzoek van Leren verbeteren. Verder zijn er onder andere workshops over de teamleider als leidinggevende (zie ook deze podcast) en bestuurlijke kwaliteitszorg.

Meld je aan

De conferentie is bedoeld voor (locatie)directeuren, teamleiders, rectoren, bestuurders en medewerkers kwaliteitszorg. Maar ook andere belangstellenden die Leren verbeteren volgen via podcasts, bijeenkomsten, nieuwsbrieven en de website zijn van harte welkom. De conferentie vindt plaats in La Vie in Utrecht van 15.30-20.00 uur. Deelname is kosteloos, aanmelden kan via de website van Leren verbeteren.

Podcast sociale veiligheid

Ander nieuws van Leren verbeteren: onlangs is een nieuwe podcast verschenen. De tweede van dit schooljaar, de twaalfde in totaal. Deze aflevering gaat over sociale veiligheid. Want lang niet elke leerling en docent voelt zich (nog) vrij en veilig op school. Hoe is sociale (on)veiligheid zichtbaar in en rondom de school? Welke rol spelen de opkomst van sociale media en de coronapandemie? Hoe manifesteert sociale onveiligheid zich onder leerlingen en docenten, en welke interventies zijn bewezen effectief?

Vragen waarover presentator Ron Benjamins in gesprek gaat met rector-bestuurder Jan Paul Beekman van het Spinoza Lyceum in Amsterdam en Kim Schouten-Entius, docent op het Tabor College in Hoorn.  Laatstgenoemde is ontwikkelaar van Kracht In Controle, een lesprogramma over sociaal welbevinden. Verder vertelt Henk Galenkamp, auteur van het Handboek Professionele Schoolcultuur, hoe hij denkt over sociale veiligheid. De nieuwe podcast is te beluisteren via de website van Leren verbeteren.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.