‘De ontmoetingen ga ik missen’

Marja de Kruif neemt afscheid van B&T

Honderden werving- en selectietrajecten van B&T heeft Marja de Kruif de afgelopen 21 jaar begeleid. Nu haar pensioen aanstaande is, blikt ze terug op haar werk. Aandacht voor zorgvuldigheid en verbinding zijn daarin het belangrijkst. ‘Dat is dé manier om de beste match te vinden.’

“Ik ben ervan overtuigd dat je moet investeren in persoonlijk contact, met opdrachtgevers, andere werknemers van de organisatie en met de kandidaten natuurlijk. Dat is verrijkend en komt de kwaliteit van het proces ten goede”, vertelt Marja als ze terugkijkt op haar tijd bij B&T. “Hoe zorgvuldiger het proces, hoe groter de kans dat je een goede en passende kandidaat vindt.”

Verbinding

Marja de Kruif werkt inmiddels 21 jaar voor B&T als werving- en selectie-adviseur. Deze zomer gaat ze met pensioen. Van origine is ze gedragswetenschapper, een vakgebied dat sociologie, filosofie en psychologie in zich verenigt. “Dat past eigenlijk perfect bij wat ik als adviseur werving en selectie doe. Ik werk met mensen en verdiep me in hen. Dat is wat ik het liefste doe, echt verbinding maken.”

Toen ze startte bij B&T hielp ze bij het opzetten van een assessment-afdeling voor het onderwijs. “Op mijn 43e begon ik hier als junior, maar al snel verbreedde ons werkveld en rolde ik het werving-en-selectievak in.” Het kleine groepje W&S-adviseurs van destijds is inmiddels uitgegroeid tot een groot team: “En dat team is weer onderdeel van een grotere organisatie van onderwijsadviseurs. We hebben hier veel kennis in huis over het onderwijs. Of het nu gaat om strategie, governance, bedrijfsvoering, arbeidsvoorwaarden of interimopdrachten: je kunt altijd met iemand binnen B&T sparren en ook opdrachtgevers die vragen hebben doorverwijzen naar een collega. Die expertise heb ik altijd als een grote meerwaarde ervaren in de trajecten die ik heb begeleid.”

Samen op reis

Ze wordt weleens gevraagd of ze al die trajecten ook niet een beetje saai vond. “Natuurlijk niet! Elke procedure is anders en ik werk door het hele land, van Noordoost-Groningen tot Zeeuws-Vlaanderen. Ik leer steeds meer nieuwe mensen kennen en dat vind ik ontzettend boeiend.”

“Weet je, ik ben meer een begeleider dan een leider. Dat merk ik bijvoorbeeld als ik een benoemingsadviescommissie (BAC) begeleid. Die zijn over het algemeen heel divers van samenstelling, van leerlingen tot directeuren. Iedereen levert een eigen bijdrage maar iedereen heeft ook een andere begeleiding nodig, want allemaal zijn ze ambassadeur van hun organisatie. Overigens vind ik het altijd heel leuk als er een leerling in een BAC zit. Hoe een kandidaat omgaat met de vragen die leerlingen stellen, vertelt je heel veel over hoe iemand echt is.”

Het begeleiden van een BAC is een reis, vertelt Marja. “Samen ga je op zoek naar een nieuwe collega. De leden van de BAC leren niet alleen kandidaten kennen, maar ook elkaar. Dat levert vaak meer begrip voor elkaar op, ook in het dagelijks werk. Het wordt een reisgezelschap, echt een groep. Ik heb zelfs een keer meegemaakt dat leden van een BAC aangaven dat ze het jammer vonden dat ze een goede kandidaat hadden gevonden. Want ze hadden hun reis graag nog even voortgezet.”

Veranderingen

In de tijd dat Marja zich met werving en selectie heeft beziggehouden, heeft ze het onderwijs zien veranderen. Zo ziet ze dat er steeds meer wordt gevraagd van scholen. “Het onderwijs is de afgelopen decennia heel breed geworden. Er is niet alleen aandacht voor cognitieve aspecten, maar ook voor emotionele en sociale ontwikkeling, en voor zaken als inclusiviteit, internationalisering en digitalisering. Daarmee is het takenpakket van een bestuurder en schoolleider ook veel uitgebreider geworden. Je hebt te maken met heel veel sparring- en ketenpartners en er wordt van je verwacht dat je je school of bestuur goed positioneert in de samenleving.”

Vertrouwen

De arbeidsmarkt verandert uiteraard mee met het onderwijs. “Behalve een lerarentekort is er ook een tekort aan directeuren in het onderwijs. En dat zal de komende tijd niet minder worden.” Om goede leidinggevenden te vinden is het daarom nodig dat in een werving-en-selectietraject niet alleen wordt gekeken naar de functies die iemand al heeft vervuld, aldus Marja.

“Bij B&T kijken we naar de kwaliteiten en talenten van de kandidaten. Ook als je nog niet hebt gewerkt in een bepaalde functie, kun je de opdrachtgever en ons het vertrouwen geven dat je je de functie eigen kunt maken. Ik vind het leuk om te zien als iemand met een alternatieve aanvliegroute op een bepaalde plek belandt. En bovendien maakt diversiteit in leeftijd en achtergrond een organisatie alleen maar beter. Organisaties hebben soms koudwatervrees op dit gebied, maar wij proberen juist altijd de voordelen van diversiteit te benadrukken.”

Missen

Moeite om afscheid te nemen heeft Marja niet, ondanks het plezier dat ze nog steeds elke dag uit haar werk haalt. “Ik ben ervan overtuigd dat de werving en selectie bij B&T onder leiding van Pauline Zwaal-Arora en Angela Giezen in uitstekende handen is.”

De ontmoetingen met nieuwe mensen gaat ze wel missen. “Maar die ga ik proberen op een andere manier te organiseren. Ik wil mijn kennis, kunde en ervaring graag blijven inzetten, al weet ik nog niet precies hoe. Daarnaast heb ik plannen om als vrijwilliger in de sociale hulpverlening te gaan werken. En ook met mijn zeven kleinkinderen hoop ik de komende jaren veel tijd door te brengen, samen met mijn man Peter.”

Vertrouwenspersoon

Hans van Willegen, algemeen directeur van B&T, beaamt dat Marja een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de werving-en-selectieactiviteiten van B&T. “Haar aandacht voor zorgvuldigheid en de verbinding die ze maakt met de mensen om haar heen maken haar een hele goede adviseur. Ook binnen B&T heeft ze ons met die eigenschappen bijgestaan, als vertrouwenspersoon voor alle collega’s. We zullen Marja dus enorm missen, maar we gunnen het haar dat ze gaat genieten van haar pensioen.”

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.