Fris en eigentijds perspectief op onderwijskwaliteit
Nieuw B&T-boek beschrijft de beweging van bureaucratie naar bezieling
Deze week verschijnt bij B&T een nieuw boek over onderwijskwaliteit, getiteld ‘De geest uit de fles’. Het biedt een fris en eigentijds perspectief op onderwijskwaliteit. Een perspectief dat past bij recente ontwikkelingen in de onderwijssector, die maken dat de nauwe focus op rendementsdenken vermindert en er meer ruimte komt voor andere waarden van het onderwijs. Deze ontwikkelingen hebben belangrijke, positieve implicaties voor de manier waarop we in het onderwijs omgaan met kwaliteit. We maken de beweging van bureaucratie naar bezieling.
Onderwijskwaliteit moet nu niet meer alleen gaan over monitoring en verbetering van de basiskwaliteit en de verantwoording daarover, maar óók over de visie van de school en de gekozen ontwikkeling, vindt B&T. Aan de hand van B&T’s Kwaliteitskwadranten wordt in het boek beschreven dat onderwijskwaliteit enerzijds te maken heeft met in control zijn (monitoring van, verbetering van en verantwoording over de basiskwaliteit) en anderzijds met ontwikkelen, leren en – zelfs – innoveren. Beide kanten van onderwijskwaliteit vragen een eigen benadering. Hoewel uiteraard de basiskwaliteit belangrijk blijft, moeten we samen een beweging maken van bureaucratie naar bezieling. Van de linkerzijde van de Kwaliteitskwadranten naar de rechterzijde.
Gesprek
In het tweede deel van het boek gaan drie schoolleiders, voor wie kwaliteit veel verder gaat dan grafieken en benchmarks, in gesprek over deze beweging. Zij delen hun visie op kwaliteit en vertellen hoe zij die in hun eigen school inhoud en vorm geven. Dat doen ze aan de hand van verschillende thema’s die zij zelf belangrijk vinden, zoals bezieling, leiderschap, leren en vertrouwen. Ook de balans tussen enerzijds de ‘control-kant’ van het leidinggeven aan kwaliteit en anderzijds de ontwikkelkant blijft niet onbesproken.
Collectieve wijsheid
De geest uit de fles kan worden beschouwd als de opvolger van het vorige, succesvolle boek van B&T over onderwijskwaliteit, Kwaliteitszorg heeft een geest. “We hebben ons gedachtengoed rondom dit thema de afgelopen jaren verder ontwikkeld en waren eraan toe dat nu ook in deze vorm aan het papier toe te vertrouwen”, zegt auteur Tijmen Bolk. “Niet dat ons vorige boek achterhaald is hoor – ik sta er nog steeds achter. Zo hebben ook de principes die we in Kwaliteitszorg heeft een geest introduceerden in dit nieuwe boek nog steeds een belangrijke plek. Maar net als het onderwijs zitten we bij B&T niet stil en blijven we onszelf en onze ideeën ontwikkelen. Ik hoop dat dit nieuwe boek het onderwijs inspireert om die ontwikkeling – die beweging – samen met ons te blijven maken en onze visie op kwaliteit te blijven ontwikkelen. Want onze gezamenlijke denkkracht is zo veel groter dan die van ons alleen.”
Bestellen
De geest uit de fles verschijnt op 2 november 2017 en kunt u gratis downloaden op deze pagina >>
Meepraten?
Naar aanleiding van de verschijning van De geest uit de fles organiseren we op 29 november 2018 – jazeker, over een jaar – een werkconferentie over onderwijskwaliteit, waar bevlogen professionals met elkaar in gesprek kunnen over hun eigen, eigentijdse manier om aan kwaliteit te werken.
Meer weten?
Wilt u meer weten over eigentijds werken aan onderwijskwaliteit? Neem voor een vrijblijvend gesprek gerust contact op met een van onze adviseurs.