‘Het is heel goed verlopen en ik ben blij met het resultaat’

Schooldirecteuren OPSPOOR over Tevredenheidsonderzoek in 1 dag

Het Tevredenheidsonderzoek in 1 dag is een snelle en laagdrempelige manier om in beeld te brengen hoe ouders, leerlingen, medewerkers en management de school ervaren. Stichting OPSPOOR koos voor deze vernieuwende aanpak van B&T. “Ik zie ernaar uit het de volgende keer weer zo te doen.”

OPSPOOR verzorgt basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voorgezet) speciaal onderwijs in Purmerend en omliggende gemeenten. Op de 37 aangesloten scholen vond eerder dit jaar een Tevredenheidsonderzoek in 1 dag plaats. “Vooraf was ik best sceptisch: kan dat wel in één dag”, zegt directeur van de Wagemakerschool René Straatmijer. “Maar het is eigenlijk heel goed verlopen. Ik was verrast dat het allemaal lukte en ik ben blij met het resultaat.”

Goede begeleiding

“Voor mij was het dubbel spannend”, begint Deborah Goudland, directeur van obs De Koempoelan. “Ik werkte destijds nog maar kort op de school, dus dit was hier mijn eerste tevredenheidsonderzoek. En dan meteen op zo’n nieuwe manier, dat vond ik best een uitdaging. Maar Caroline (Offerhaus, adviseur bij B&T; red.) heeft me heel goed begeleid. Ze heeft vooraf goed uitgelegd wat de bedoeling was, hoe het proces in elkaar stak en wat er van mij als directeur werd verwacht. Ze was ook altijd bereikbaar voor vragen, dat was heel fijn.”

Directe dialoog

Een belangrijk kenmerk van het Tevredenheidsonderzoek in 1 dag is de ruime aandacht voor de kwaliteitsdialoog op school. Tijdens de zogeheten stakeholderanalyse gaat een selectie ouders en medewerkers met de schooldirectie in gesprek over hun ervaringen met de school en de uitkomsten van het onderzoek. Dit gesprek wordt begeleid door een adviseur van B&T. “Die directe dialoog met stakeholders vond ik heel mooi”, zegt Dennis van Alfen, directeur van obs De Nieuwe Wereld. “Wij moesten even zoeken naar onderwerpen, omdat het onderzoek veel positieve feedback had opgeleverd. Maar we hebben het bijvoorbeeld gehad over de informatievoorziening richting ouders rond zorgtrajecten – die kan beter. Vanwege corona vond het gesprek online plaats. Dat maakte het wel moeilijk om dieper op dingen in te gaan.”

Educatief partnerschap

Ook René Straatmijer is enthousiast over de stakeholderanalyse. “Zo’n gesprek kan best lastig zijn, maar Giel (van der Heijden, adviseur bij B&T; red.) heeft het fantastisch begeleid. Het heeft concrete speerpunten opgeleverd waarmee we direct aan de slag zijn gegaan. We hebben ook besloten de dialoog een vervolg te geven. We willen graag in gesprek blijven met ouders en medewerkers om zo het educatief partnerschap vorm te geven. Ook de MR betrekken we daarbij. Giels collega Caroline ondersteunt ons hierbij.”

Foto-opdracht

De online vragenlijst van het tevredenheidsonderzoek wordt afgenomen onder leerlingen van groep 6, 7 en 8. Om ook de mening van leerlingen uit de middenbouw in het onderzoek te betrekken, is een foto-opdracht bedacht. Leerlingen uit groep 4 en 5 gaan met een mobiele telefoon (of een camera) op pad om letterlijk in beeld te brengen hoe zij aankijken tegen de school. Wat vinden ze een fijne plek, wat minder, waar zijn ze trots op, wat kan beter, et cetera? Ze worden daarbij begeleid door leerlingen uit de bovenbouw.

Toegevoegde waarde

“De kinderen vonden dat leuk om te doen”, zegt René Straatmijer. “En het was ook van toegevoegde waarde, het leverde echt iets op. Ik was bijvoorbeeld best verrast toen bleek dat de leerlingen het lezen in onze bibliotheek heel leuk vinden.” Goudland vult aan: “Ook onze leerlingen waren enthousiast over de foto-opdracht. Ze hebben er een mooie PowerPointpresentatie voor mij van gemaakt. Dat was erg leuk, vooral om het verhaal te horen dat ze erbij hadden. Ik merkte ook dat ze zich echt betrokken voelden; ze zijn heel serieus en inhoudelijk met de opdracht bezig geweest.”

Goed gevoel

Hoe kijken de directeuren in algemene zin terug op het Tevredenheidsonderzoek in 1 dag? “Hoewel ik wat terughoudend was, ben ik achteraf gezien heel tevreden”, zegt René Straatmijer. “Mede dankzij de voorbereiding en begeleiding van B&T is het perfect verlopen.” Van Alfen: “Bij ons waren er technische problemen met de vragenlijst, waardoor niet alle leerlingen die hebben kunnen invullen. En door ziekte van een collega heeft de foto-opdracht een week later plaatsgevonden. Dat was jammer, maar toch heb ik een goed gevoel overgehouden aan het onderzoek. Ik vond het leuk om het een keer op deze manier te doen. En de directe terugkoppeling van de resultaten is erg fijn.”

Goede cijfers

Deborah Goudland van De Koempoelan ziet ernaar uit om het de volgende keer weer op deze manier aan te pakken. “Vooraf zag ik er best tegenop en ik vond het ook wel zoeken in het begin, maar ik werd steeds enthousiaster. Dat kwam mede door de goede begeleiding van Caroline. Ik ben ook heel blij met het resultaat. Wij hebben goede cijfers gescoord, bij alle doelgroepen. Dat is ook fijn aan zo’n onderzoek, dat je de bevestiging krijgt dat je de goede dingen doet. Maar er zijn natuurlijk ook verbeterpunten aan het licht gekomen en daar zijn we meteen mee aan de slag gegaan. Zo hebben we een beter aanbod gecreëerd voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben. De NPO-gelden maakten het mogelijk om dit op korte termijn voor elkaar te krijgen.”

Meer weten?

Meer informatie over het traject Tevredenheidsonderzoek in 1 dag vindt u hier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.