Inzetten op doorstroom en zij-instroom
Terugdringen schoolleiderstekort vereist nieuwe oplossingen
Het schoolleiderstekort is niet op te lossen wanneer we doorgaan met het doorschuiven en ‘rondpompen’ van de bestaande groep schoolleiders. Het vergroten van de beroepsgroep door middel van doorstroom en zij-instroom biedt wel perspectief, vertelt Pauline Zwaal-Arora, directeur B&T werving & selectie.
Het schoolleiderstekort neemt toe en vacatures voor schooldirecteuren zijn lastig te vervullen. Het verplaatsen van schoolleiders van de ene school naar de andere lost dat niet op, zegt Pauline Zwaal-Arora. “Wij vinden het alleen te verantwoorden dat we helpen bij het bewegen van de groep bestaande schoolleiders als we tegelijkertijd ook bijdragen aan het vergroten van de beroepsgroep. Dat doen we door het actief ondersteunen van doorstroom en zij-instroom.”
Divers en inclusief
Zij-instromers kunnen veel betekenen voor onderwijsorganisaties, aldus Pauline: “Er is een heel diverse groep mensen van buiten het onderwijs die graag de rol van basisschooldirecteur willen verkennen. Zij hebben het onderwijs ook veel te bieden. Ze brengen nieuwe perspectieven, ideeën en ervaringen mee. Daarnaast kunnen zij-instromers zorgen voor een meer diverse en inclusieve werkomgeving. En dat leidt weer tot betere besluitvorming en creativiteit binnen teams.”
Pauline vertelde eerder in dit artikel dat onbekend vaak onbemind maakt: “De tekorten maken het nóg belangrijker om anders naar mensen te kijken, naar wat hen drijft en naar hun talenten. Om leiding te kunnen geven aan een school, is het niet noodzakelijk dat je ook als leerkracht voor de klas hebt gestaan. Dat is echter wel vaak de heersende opvatting binnen scholen.”
Opleiding
Zij-instromers hebben uiteraard nog veel te leren. B&T leidt daarom zij-instromers in het basisonderwijs op in samenwerking met de Thomas More Leiderschapsacademie. Deze academie verzorgt sinds najaar 2022 de opleiding Vakbekwaam schoolleider voor zij-instromers, die mensen van buiten het onderwijs met leidinggevende ervaring voorbereidt op werken in de onderwijspraktijk.
Coaching en stageplekken
Adviseurs van B&T verzorgen diverse onderdelen van de opleiding, die gaan over onderwijskwaliteit en het leidinggeven aan kwaliteitsontwikkeling. Daarnaast biedt B&T de zij-instromers begeleiding gericht op leiderschapsontwikkeling en de beweging naar een eerste baan als schoolleider. De start van deze begeleiding is een persoonlijkheidsmeting, de Talenten Motivatie Analyse (TMA). Aan de hand van deze analyse worden persoonlijke leerdoelen gesteld, die een belangrijke plek krijgen. “Zo zorgen we voor een zo goed mogelijke landing van zij-instromers”, aldus Pauline.
In samenwerking met onderwijsorganisaties zorgt B&T ook voor leerwerkplekken: “Op een leerwerkplek kunnen zij-instromers zich helemaal in het onderwijs onderdompelen. Tegelijkertijd voegen ze meteen al waarde toe omdat ze nu eenmaal veel kennis en kunde meebrengen.”
Vele wegen
Zij-instromers vinden op allerlei manieren hun weg naar het onderwijs, vertelt Pauline. “We zien dat ze zich overal melden: bij ons, bij andere bureaus, bij landelijke organisaties én bij onderwijsorganisaties. Ik hoop dat steeds meer van hen naar ons worden doorverwezen, omdat wij zij-instromers vrijblijvend kunnen helpen met het navigeren in een voor hen onbekend onderwijslandschap. Oók als blijkt dat de school niet de beste eerste plek in het onderwijs is voor ze. Samen kunnen we dan verkennen wat wél passend is.”
Voor het komende schooljaar zijn nog enkele plaatsen beschikbaar op de opleiding Vakbekwaam schoolleider voor zij-instromers.
Wil je in het onderwijs werken maar niet in een directeursfunctie? Ook dan gaan we graag met je in gesprek. B&T werft behalve directeuren ook bestuurders, toezichthouders en medewerkers van ondersteunende diensten, zoals hr-adviseurs en controllers.