Ondersteunende diensten optimaal inzetten voor goed onderwijs?
Download onze whitepaper 'Overhead doelgerichter organiseren'
Ondersteunende diensten in het onderwijs hebben nog al eens last van een slecht imago. Ze zijn bureaucratisch en duur, zo is het beeld in de rest van de organisatie. Vaak omdat zicht ontbreekt op wat hun bijdrage is aan het primaire proces: het verzorgen van kwalitatief goed onderwijs? Wij zijn er van overtuigd dat een effectieve inzet van de diensten júist kan bijdragen aan goed onderwijs. Hoe? Dat lees je in onze geheel nieuw vormgegeven whitepaper 'Overhead doelgerichter organiseren'.
Ondersteunende diensten, zoals financiën & control, juridische zaken en HRM, vormen samen met het lijnmanagement (bestuur en schoolleiding) de overhead van een onderwijsorganisatie. Het slechte imago van ondersteunende diensten ontstaat als zij zich autonoom en los van het lijnmanagement ontwikkelen, ze hun meerwaarde niet goed kunnen aantonen of kernprocessen niet op orde zijn. Ze verliezen dan hun verbinding, toegevoegde waarde en legitimatie. Het primaire proces en de ondersteunende diensten raken zo het zicht op elkaars werk kwijt.
Denkmodel
Als zo’n situatie zich voordoet, is het van belang om de rol, positie en inrichting van de ondersteunende diensten kritisch onder de loep te nemen. Maar hoe pak je dat aan? In onze whitepaper presenteren wij een denkmodel dat hierbij kan helpen:
Met dit model kun je bewuste keuzes maken voor de inhoud, omvang en inrichting van ondersteunende diensten die effectief en efficiënt zijn. En die dus een bijdrage leveren aan goed onderwijs. Het model helpt je bij vragen als: doen wij (nog) de goede dingen, hebben wij onze processen slim georganiseerd? En welke (personele) omvang van ondersteunende diensten past bij onze organisatie?
Optimaal inzetten
Beantwoording van deze vragen helpt om tot een passend (her)ontwerp van de ondersteunende diensten te komen. Diensten die niet alleen kostenefficiënt zijn, maar zo zijn ingericht dat ze een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van het primaire proces. Het uiteindelijke doel is de volledige overhead, dus ook het lijnmanagement, optimaal in te zetten voor het onderwijs.
Bouwstenen
De vier bouwstenen uit het denkmodel werken we in de whitepaper nader uit. Per bouwsteen geven we daarbij antwoord op de volgende vragen:
- Hoe ziet de bouwsteen eruit? (theorie)
- Hoe kan ik de bouwsteen toepassen? (werkvorm)
- Wat levert dit (mogelijk) op? (praktijkvoorbeeld)
Door deze combinatie van theorie, werkvorm(suggestie) en praktijkvoorbeeld krijg je handvatten aangereikt om het denkmodel in jouw eigen organisatie op een passende manier te gebruiken.
Meer weten?
Klik voor meer informatie over de whitepaper Overhead doelgerichter organiseren en een gratis download op onderstaande button. Heb je vragen? Neem dan contact op met Joost Janssen.