‘Elke dag weer weet ik waar ik het voor doe’

Hellen Maltha over haar overstap van kinderopvang naar onderwijs

Hellen Maltha is nu 2,5 jaar directeur van obs Kortland in Krimpen aan den IJssel. Voorheen werkte ze in de kinderopvang. De overstap naar het onderwijs is haar erg goed bevallen, net als de begeleiding van B&T. ‘Ik heb bij mijn sollicitatie kunnen laten zien wie ik ben en wat ik te bieden heb.’

Hellen Maltha begon ooit als pedagogisch medewerker op een peuterspeelzaal. Ze groeide bij de kinderopvangorganisatie waar ze al werkte door naar een managementfunctie. “Ik kreeg de kans om veel verschillende dingen te doen. Als voorzitter van de ondernemingsraad maakte ik de fusie mee van onze organisatie met een onderwijsbestuur. Samen zijn we een aantal Integrale Kindcentra (IKC’s) gestart en daar was ik nauw bij betrokken. Zo kwam ik steeds meer in aanraking met het onderwijs.”

Breed pakket

Hellen stuurde op een gegeven moment meerdere locaties voor kinderopvang aan. “Tegelijkertijd volgde ik, samen met een aantal schooldirecteuren van onze organisatie, een opleiding voor IKC-directeur. Mijn interesse in de combinatie onderwijs en kinderopvang werd steeds groter en ik heb vervolgens een opleiding ‘directeur van buiten’ gedaan. Mijn stageplek was op een school waar ik ook de directeur ondersteunde en verving bij afwezigheid.”

Het moment kwam dat Hellen eraan toe was om de stap richting het onderwijs te wagen. “Kinderopvang is een vrij zakelijke wereld, de cultuur in het onderwijs is heel anders. Ik vind het fijn om met kinderen te werken en wil graag iets voor hen betekenen. Ik moet echt kinderen om mij heen hebben! Daarnaast vind ik het mooi om een coachende rol te hebben voor medewerkers.” Ook het brede pakket aan werkzaamheden van een schoolleider sprak haar aan: “Het gaat niet alleen om onderwijs. Je bent als directeur ook bezig met zaken als huisvesting, groenvoorziening en pr. Daarvoor heb je een breed palet aan skills nodig.”

Op het lijf geschreven

Na de overstap naar een grote onderwijsorganisatie merkte Hellen al snel dat ze daar niet goed paste. Ze ging op zoek naar een kleiner bestuur. “Ik stuitte op de vacature van directeur van obs Kortland, van BLICK op onderwijs. Toen ik zag dat deze school in hetzelfde pand zat als een kinderopvangorganisatie en dat zij meer wilden gaan samenwerken, realiseerde ik me dat deze functie mij op het lijf geschreven was.”

Ze voerde een eerste oriënterend gesprek met Pauline Zwaal-Arora van B&T. “Dat was een heel fijn gesprek. Ik merkte dat Pauline openstond voor mijn sollicitatie en ambities. Ze was nieuwsgierig naar mij. Na dat gesprek merkte ik dat ze er vertrouwen in had dat ik een goede kandidaat was. Ik kon ook altijd bellen met vragen. Dat heb ik als heel prettig ervaren.”

Krijt aan de vingers

Hellen werd uitgenodigd voor een gesprek met de benoemingsadviescommissie (bac), waar Pauline ook bij aanwezig was. “Ik heb goed kunnen laten zien wie ik ben en wat ik te bieden heb, ook al heb ik dan geen krijt aan mijn vingers. Maar dan nog: hoeveel schooldirecteuren die al langer in hun functie zitten, kunnen nog een instructie geven volgens de laatste lesmethoden? Het hielp wel dat ik al was gestart met een opleiding didactiek, omdat ik zelf vond dat ik dat nodig had om het gesprek met het team op een school aan te kunnen gaan.”

In het gesprek met de bac heeft Hellen expliciet benoemd dat ze niet uit het onderwijs komt. De leden van de bac moesten wennen aan dat idee, bleek achteraf. “Ik begreep van de bestuurder van BLICK op onderwijs dat zij en Pauline in het gesprek met de bac de leden hebben gevraagd om op een andere manier naar een kandidaat te kijken, naar welke competenties en levenservaring iemand heeft. En om niet zomaar iemand af te wijzen omdat hij of zij niet uit het onderwijs komt.”

Zakelijk

In de 2,5 jaar die ze inmiddels als directeur op obs Kortland werkt, heeft ze niet het gevoel gehad dat ze haar plek in de school heeft moeten bevechten. “Maar dat komt misschien ook omdat ik weet welke kwaliteiten ik heb en ik me realiseer dat ik niet overal goed in kan zijn. Ik weet de juiste mensen te vinden als ik raad en advies nodig heb. En als schooldirecteur ben je niet de enige die verantwoordelijk is voor de onderwijskwaliteit. Er zijn intern begeleiders en binnen een team kun je gebruikmaken van veel verschillende kwaliteiten.”

De functie bevalt haar erg goed. “Mijn ervaring in het bedrijfsleven zorgt ervoor dat ik zakelijk kan zijn waar dat nodig is. Als je bij een bedrijf je doelstellingen niet haalt, maak je een plan voor verbetering. Dat is in een school niet anders, bijvoorbeeld als het gaat over onderwijskwaliteit. Maar het vóelt op een school anders omdat het over kinderen gaat. Toch is het goed dat ik kan doorzien wat er nodig is.”

Experts

Ook delegeren en gedeeld leiderschap gaan Hellen, mede door haar ervaring in het bedrijfsleven, goed af: “Binnen het team zijn experts die goede beslissingen kunnen nemen. Dat hoeft niet altijd op MT-niveau te gebeuren. Om die reden leg ik vragen soms terug bij die experts. Als ik bijvoorbeeld de vraag krijg of er rekenmaterialen aangeschaft kunnen worden, antwoord ik: ‘maak een plan en leg uit waarom het nodig is, wat het doel is en wat het kost.’ We hebben hier op school bewust gekozen voor leerteams die ook verantwoordelijkheid hebben. Die kunnen heel goed beslissingen nemen.”

Tips

Wat raadt Hellen tot slot zij-instromers in het onderwijs aan? “Zorg dat je een aanvullende opleiding didactiek gaat volgen, want dan kun je gefundeerd in gesprek gaan met leerkrachten over de kwaliteit van het onderwijs. En solliciteer niet op een functie op een hele kleine school, want dan ben je naast directeur ook intern begeleider en conciërge. Op een grotere school heb je een heel andere functie en zijn er genoeg medewerkers en experts waarmee je kunt sparren.”

In mijn hart

Ze zou iedereen die een overstap naar het onderwijs overweegt aanraden om de sprong te wagen. “Het is zo mooi om iets te kunnen betekenen voor de ontwikkeling van kinderen en daarmee voor de samenleving. Ik zorg ervoor dat kinderen een veilige omgeving hebben om te leren, met goede materialen, een mooi gebouw en speelplein, en een fijn en goed team. Dat geeft me veel voldoening. Elke dag weer weet ik waar ik het voor doe. Onderwijs zit echt in mijn hart.”

Heeft u leidinggevende ervaring en wilt u ook het verschil maken in het basisonderwijs? De opleiding Vakbekwaam schoolleider voor zij-instromers bereidt u voor op de onderwijspraktijk en op leidinggeven aan onderwijsteams. Klik hier voor meer informatie over de opleiding.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.