Team TMA: ‘Een stap in vertrouwen, respect en aandacht’
In februari volgde rector Rob Schuurmans met twee conrectoren en het hoofd bedrijfsvoering een team-TMA, een Talenten Motivatie Analyse voor teams. Het resultaat: de leden van het directieteam van het Frencken College zijn nu goed op elkaar ingespeeld en weten nog beter wat ze aan elkaar hebben.
Een Talenten Motivatie Analyse (TMA) is een persoonlijkheidsmeting die inzicht geeft in natuurlijk gedrag. Het instrument meet je drijfveren, talenten, motivatie en ontwikkelmogelijkheden in 312 vragen, die je in ongeveer 45 minuten beantwoordt.
“Eerlijk gezegd wist ik niet wat een TMA was”, vertelt Rob Schuurmans, rector-bestuurder van het Mgr. Frencken College in Oosterhout. Hij werkt sinds 1 augustus 2023 in zijn huidige functie. Een TMA was onderdeel van de sollicitatieprocedure die B&T begeleidde. “Ik had wel vergelijkbare dingen gedaan. Ik vind het mooi dat de TMA uitgaat van het positieve. Het vertelt je waar je goed in bent en waar je energie uithaalt. Na afloop had ik een gesprek over de resultaten met Gijs Bouwer, de B&T-adviseur die mij begeleidde bij de TMA. Dat was een prettig gesprek over een voor mij herkenbaar beeld.”
Positief instrument
Rob zette de TMA enkele maanden later zelf ook in als team-TMA. “Juist omdat het zo’n positief instrument is, wilde ik mijn collega’s er ook mee laten kennismaken. De TMA zorgde ervoor dat ik weer eens goed naar mezelf keek. Ik zag wat ik prettig vind en wat niet, en wat dat betekent voor hoe ik handel.”
Twee van Robs collega’s zijn net als Rob nieuw in het directieteam van het Frencken College. “Het leek me mooi om de TMA onderdeel te maken van ons kennismakingsproces. Wie zijn wij en hoe zitten we in elkaar? Door kennis en begrip voor elkaars handelen zouden we sterker kunnen worden als team. Gelukkig stonden mijn collega’s er meteen voor open. Ze vonden het net als ik een mooie manier om actief te werken aan onze onderlinge dynamiek.”
Radicale eerlijkheid
De team-TMA vond plaats op school op een dag van negen tot een uur ’s middags. Voor die ochtend hadden Robs collega’s al de individuele TMA gedaan. “Tijdens de team-TMA bleek wederom dat we echt open zijn naar elkaar en onszelf kwetsbaar durven opstellen. Ik noem dat ‘radicale eerlijkheid’. Als er iets is, spreken we dat uit. Dat deden we al voor de team-TMA, maar we hebben nu een volgende stap gemaakt. Een stap in vertrouwen, respect en aandacht voor elkaars onderliggende waarden en gevoelens.”
Als voorbeeld noemt Rob het gesprek dat ontspon naar aanleiding van de opdracht om allemaal een jeugdfoto mee te nemen. “Dat raakte dingen die we nog niet van elkaar wisten. We hebben het wel anderhalf uur gehad over in wat voor soort gezin je bent opgegroeid, hoe je ouders met je omgingen en hoe je eigen middelbareschooltijd was. Dat soort dingen geven soms kleur aan het gedrag dat je nu naar collega’s laat zien. Het gesprek draaide om het delen, niet om oordelen of reacties. Het bleek een prachtige manier om de ochtend te openen, want we kwamen meteen in een diepere laag terecht. We hebben dingen gedeeld die ik soms niet eens weet van mijn eigen vrienden.”
Sterk als team
Gedurende de ochtend besprak Rob ook met zijn collega’s wat hen als team sterk maakt en wat juist niet, en waar zij energie van krijgen en waarvan niet. “We hebben ontdekt dat we op sommige gebieden best op elkaar lijken. Dat kan gevolgen hebben voor de besluiten die wij nemen als directie en dus ook voor de rest van de school. Daar zijn we ons nu meer van bewust.”
De ochtend werd afgesloten met een onderdeel waarbij Rob en zijn collega’s een aantal van de drijfveren van de TMA uitkozen en op een lijn plaatsnamen om zichtbaar te maken hoe het team in elkaar steekt. “We hebben elkaar ook op die lijn geplaatst en toen bleek dat we elkaar al behoorlijk goed kennen. Dat komt volgens mij door de open manier waarop we samenwerken.”
Strategisch HRM
De drijfveren van mensen hebben een grote invloed op hun ontwikkeling én ontwikkelingsmogelijkheden, vertelt B&T-adviseur Gijs Bouwer, gecertificeerd TMA-afnemer. Dit maakt dat je een TMA kunt inzetten om je eigen talenten beter te leren kennen, maar je kunt het instrument ook gebruiken voor het strategisch HRM-beleid van de school: “Een TMA vertelt in hoeverre een functie en de context passen bij iemand. Heb je bijvoorbeeld een lage natuurlijke behoefte aan besluiten nemen, dan is dat een kwaliteit. De kans is dan namelijk groot dat je bij het nemen van besluiten alle informatie meeneemt en tot een gedegen besluit komt. Maar een context waarin je veel en snel besluiten moet nemen, kost je dan waarschijnlijk veel energie. Jouw kwaliteit komt dan meer tot zijn recht in een functie of omgeving waarin je meer rust en tijd hebt om tot een besluit te komen.”
De team-TMA is een aanvulling op de individuele TMA. Gijs: “Daarmee krijg je zicht op elkaars kwaliteiten en valkuilen. Tijdens zo’n bijeenkomst ben je weg van de waan van de dag en leer je elkaar beter kennen. Dat werkt heel verbindend.”
Elke dag
De team-TMA heeft de onderlinge samenwerking op het Frencken College zeker versterkt, besluit Rob. “We hebben dingen benoemd tijdens de sessie waar we nu nog regelmatig op terugkomen. Bijvoorbeeld naar aanleiding van iets wat gebeurt in de school en het gevoel dat je daarbij hebt.” Als een van de directieleden weer terug is van onbetaald verlof zijn Rob en zijn collega’s van plan om in elk directieoverleg een onderwerp uit de TMA te laten terugkomen. “Om het gevoel vast te houden en om aan onze samenwerking te blijven werken.”
Rob heeft de foto van zichzelf als jongetje uit de team-TMA op zijn bureau laten staan. “Zo kan ik makkelijk teruggaan naar die mooie ochtend en naar hoe ik zelf in elkaar zit. De foto helpt om me daar elke dag weer bewust van te zijn.”