Vernieuwde whitepaper over digitalisering in het onderwijs
Digitalisering is op allerlei terreinen van ons dagelijks leven relevant. Ook in het onderwijs. Hybride, gepersonaliseerd en digitaal onderwijs zijn actuele onderwerpen. In onze vernieuwde whitepaper over digitalisering in het onderwijs gaan we in op de rol van bestuurlijke sturing, digitale geletterdheid, digitale didactiek en de organisatie van het primaire proces.
De coronacrisis zorgde bij veel scholen voor een digitale stroomversnelling, maar heeft ook nieuwe vraagstukken opgeleverd. Ondanks de versnelling is er nog steeds sprake van de nodige koudwatervrees als het om digitalisering in het onderwijs gaat. Daardoor blijven er kansen liggen. Tegelijkertijd is de digitale koudwatervrees niet helemaal onterecht, omdat de inzet van ICT-middelen in het onderwijs ook beperkingen kent.
Anders organiseren
Tot voor kort gaf menig onderwijsbestuurder digitalisering niet de aandacht die het verdient. De coronacrisis en de verscherpte eisen aan digitale geletterdheid hebben deze ontwikkeling enigszins gekeerd. Ook de kansen die ICT biedt bij het vergroten van de kwaliteit van didactiek worden zichtbaarder. Datzelfde geldt voor de mogelijkheden die digitalisering biedt om het onderwijs anders te organiseren.
Inhoud, vormgeving en organisatie
Om echt een slag te slaan, pleiten wij er in de whitepaper voor om het niet meer over digitalisering als containerbegrip te hebben, maar deze drieslag te hanteren:
- Onderwijsinhoud: digitale geletterdheid. Op welke manier bereidt de school (via digitale geletterdheid) leerlingen voor op het vervolgonderwijs en hun rol in de samenleving?
- Vormgeving: digitale didactiek. Op welke wijze ondersteunt de inzet van digitale middelen het leren op onze school?
- Organisatie. Welke mogelijkheden biedt digitalisering om het primaire onderwijsproces flexibel(er) in te richten? (denk aan plaats- en tijdonafhankelijk leren)
Nadat we eerst ingaan op de rol van bestuurlijke sturing, werken we deze drie onderwerpen in de whitepaper nader uit.
Gratis download
Is je interesse gewekt? Download dan de gratis whitepaper Digitalisering in het onderwijs via onderstaande button.
AI en het onderwijs
Een meer recente ontwikkeling waar de whitepaper nog geen aandacht aan besteedt, is de komst van kunstmatige (ofwel artificiële) intelligentie (AI). AI creëert veel mogelijkheden om de manier waarop we lesgeven en leren opnieuw te definiëren. Tegelijk brengt toepassing van AI risico’s met zich mee en moeten we ons bewust zijn van de maatschappelijke gevolgen. Meer hierover lees je hier.
Is jouw school klaar voor de transitie die AI teweegbrengt? De Werkplaats AI voor het VO biedt je dé kans om de impact van kunstmatige intelligentie te verkennen, te begrijpen en te omarmen. De werkplaats is een innovatief programma waarbij ongeveer tien scholen voor voortgezet onderwijs samen de mogelijkheden en uitdagingen van AI in het onderwijs verkennen. Van maart tot en met september 2025 doorloopt jouw school samen met andere VO-scholen een innovatietraject dat jullie team voorbereidt op de digitale toekomst. Klik voor meer informatie en het inschrijfformulier op onderstaande button.