‘Waar doe ik het voor?’
Zij-instromers in het onderwijs kiezen voor zingeving
Het onderwijs heeft grote behoefte aan leraren én schooldirecteuren. Een baan in het onderwijs biedt niet alleen een goede beloning, maar ook zingeving. En met een opleiding op maat voor zij-instromers wordt een overstap steeds gemakkelijker.
Afgelopen dinsdag meldden verschillende landelijke media zoals NOS Nieuws dat het aantal studenten dat een opleiding tot leraar volgt, sterk stijgt. Bijna 6000 studenten zijn dit collegejaar begonnen aan de pabo. Dat is een stijging van bijna 500 ten opzichte van vorig jaar. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zegt daarover: “Het past bij de tijdgeest, waarin zingeving belangrijker wordt. Mensen vragen zich af, als ze naar hun werk gaan: waar doe ik het voor?”
Nieuwe perspectieven
Die wens voor zingeving zien we ook bij leidinggevenden die schooldirecteur worden. De huidige maatschappij verhardt en steeds meer mensen ontwikkelen het gevoel dat ze willen bijdragen aan de maatschappij. Aan de andere kant kunnen managers met leidinggevende ervaring in een andere sector ook daadwerkelijk een zinvolle bijdrage leveren aan goed onderwijs.
“Zij hebben het onderwijs veel te bieden”, vertelt Pauline Zwaal-Arora. “Ze brengen nieuwe perspectieven, ideeën en ervaringen mee. Daarnaast kunnen zij-instromers zorgen voor een meer diverse en inclusieve werkomgeving. En dat leidt weer tot betere besluitvorming en creativiteit binnen teams.”
Onderwijskundig leider
Pauline is ervan overtuigd dat ook zij-instromers de onderwijskundig leiders kunnen worden waar het onderwijs behoefte aan heeft: “In een platte organisatie als een basisschool geef je direct leiding aan het primaire proces. Dit betekent dat je verstand moet hebben van wat daar gebeurt. Onderwijskundig leiderschap maakt verschil. Als directeur speel je namelijk een cruciale rol in het bewaken van de onderwijskwaliteit. Vanuit hoge verwachtingen van jezelf en je team moet je het samen elke dag een beetje beter willen doen.”
Leidinggevenden uit andere sectoren zijn vaak al gewend om zo te werken, vertelt Pauline: “Het werken vanuit een heldere, samenhangende visie die herkenbaar wordt vertaald in keuzes in de dagelijkse praktijk is misschien allang vanzelfsprekend. Wat je dan nog nodig hebt om het verschil te maken op een school, is de onderwijsinhoud. En dat moet je niet onderschatten. Het vraagt om nieuwsgierigheid en de bereidheid om je vergaand hierin onder te dompelen. Alleen dan ben je een geloofwaardig gesprekspartner voor de professionals in de klassen en kun je met hen de kwaliteitscultuur verstevigen, om zo samen het beste onderwijs voor leerlingen te organiseren.”
Opleiding
Speciaal voor zij-instromende directeuren biedt B&T daarom met de Thomas More Leiderschapsacademie de opleiding Vakbekwaam Schoolleider voor zij-instromers aan. In die opleiding is speciale aandacht voor het ontwikkelen van je eigen zicht en grip op onderwijskwaliteit, voor hoe de onderwijsinspectie naar onderwijskwaliteit kijkt en voor wat dat betekent in de praktijk. Meer informatie over deze opleiding lees je hier.
Als je al in het onderwijs werkt (in het basis- of voortgezet onderwijs), dan weet je natuurlijk wat het onderwijs van iemand vraagt en welke kwaliteiten belangrijk zijn. Ken jij iemand die nog niet in het basisonderwijs werkt, maar wel alles in huis heeft om zich inhoudelijk naar de rol van schoolleider te ontwikkelen? Wij vertellen je graag over de route. Neem contact met ons op!