Werken aan uw schoolplan én aan herregistratie
Met deze leergang slaat u twee vliegen in één klap
De nieuwe schoolplanperiode staat voor de deur. Ook dienen schoolleiders zich te scholen met het oog op hun herregistratie in het Schoolleidersregister PO. Wilt u twee vliegen in één klap slaan en tegelijkertijd aandacht geven aan de professionalisering van uw mensen én de ontwikkeling van uw schoolplan(nen)? Dan is de in company Leergang schoolplan op één poster, van strategie naar praktijk van de B&T academie echt iets voor uw organisatie.
Enkele jaren geleden ontwikkelde B&T het format Schoolplan op één poster. Hiermee kunnen scholen korte, concrete en werkbare plannen opstellen. Geen lijvige boekwerken die liggen te verstoffen in een bureaula, maar praktische werkdocumenten waarmee scholen hun doelstellingen en ambities efficiënter en sneller kunnen realiseren. Het bleek een succesvol concept. Schoolbesturen zijn, net als de inspectie, razend enthousiast.
Schoolleidersregister PO
Inmiddels heeft B&T veel scholen en besturen begeleid bij de ontwikkeling van hun schoolplan op een poster. De ervaringen die we daarbij hebben opgedaan, hebben we samengebracht in de in company leergang Schoolplan op één poster, van strategie naar praktijk. Hiermee kunnen schoolleiders en andere leidinggevenden zich professionaliseren en tegelijkertijd samen met collega’s werken aan de ontwikkeling van hun schoolplannen. Zo kunnen ze, binnen de context van hun eigen school en bestuur én aan de hand van vraagstukken die ertoe doen, samen betekenis geven aan het strategisch beleidsplan. Deelnemers kunnen de leergang bovendien gebruiken voor hun herregistratie in het Schoolleidersregister PO. Ze kunnen hiermee het volledige professionaliseringsthema ‘Kennis- en kwaliteitsontwikkeling’ afronden.
Enthousiast
De Leergang schoolplan op één poster, van strategie naar praktijkis voor leidinggevenden die plannen willen ontwikkelen waarvoor draagvlak is in het team. Leidinggevenden die geen plannen willen maken omdat het moet, maar plannen om echt uit te voeren. In de leergang krijgen zij handvatten aangereikt om het plan ook echt doeltreffend waar te maken. Ook leren ze hun team enthousiast te maken voor een plan en mensen te mobiliseren.
Inhoud centraal
“Tijdens de leergang leren schoolleiders ook om het plan te ontwikkelen langs de lijn van de inhoud”, zegt Tijmen Bolk, directeur B&T organisatieadvies, die de afgelopen jaren talloze scholen en besturen begeleidde bij de totstandkoming van hun schoolplannen volgens het concept schoolplan op één poster. “In het nieuwe onderzoekskader van de inspectie hebben de schoolplannen een centralere plek gekregen, ze worden serieuzer genomen. De inhoud is daarmee belangrijker geworden en die inhoud staat centraal in deze leergang. Deelnemers hebben het samen over de bedoeling van het strategisch beleidsplan en hoe ze dat vertalen naar hun schoolplannen. Zonder het keurslijf van een opgelegd format – dat bepalen ze immers zélf – lukt het veel beter om hun eigen verhaal te vertellen. Een verhaal dat hout snijdt.”
Feedback
Na deze leergang van vier dagen hebben deelnemers de kern van hun bestaande of nieuwe schoolplan te pakken en volop inspiratie opgedaan voor een plan nieuwe stijl; met focus, samenhang, kortcyclisch, zeer beknopt en mooi vormgegeven. Daarnaast staan feedback op het plan en de uitvoering centraal. Ook hier is kortcyclisch de boodschap: regelmatige, korte feedback, in plaats van de (vier)jaarlijkse evaluaties. En met betrokkenheid van teamleden.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de mogelijkheden om deze leergang in company te organiseren? Neem dan gerust contact op met Jeroen van Huizen. Meer informatie over de leergang vindt u hier.
Uw schoolplan in 1 dag… én op 1 poster
Nieuw bij B&T is het traject Schoolplan in 1 dag… en op 1 poster. Daarmee kunnen scholen in het primair onderwijs hun schoolplan in veel minder tijd, maar met meer plezier, draagvlak en resultaat ontwikkelen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de expertise van B&T-adviseurs en het door B&T ontwikkelde Schoolplanspel. Meer informatie over het traject vindt u hier.