Zojuist verschenen: whitepaper over kwaliteitsmanagement
Ruimte voor ambities
Er gaat een zucht van verlichting door het onderwijs: het tij keert. De nauwe focus op rendementsdenken vermindert en er komt meer ruimte voor de andere waarden van ons onderwijs. Deze ontwikkeling heeft grote – positieve – implicaties voor kwaliteitsmanagement en noopt ons om vanuit een ander perspectief naar kwaliteit te kijken. Het zojuist verschenen whitepaper van B&T geeft u een concreter beeld van dit nieuwe perspectief en handvatten om hiermee in uw eigen organisatie aan de slag te gaan.
Download uw gratis exemplaar op deze pagina >>
De geconstateerde ontwikkeling maakt dat kwaliteitsmanagement nu niet meer alleen moet gaan over monitoring en verbetering van de basiskwaliteit en de verantwoording daarover. Het moet nu óók gaan over de ontwikkelrichting die de school kiest en de stappen die daartoe worden gezet.
Onderzoekskader inspectie
Het is een perspectiefverandering die we ook terugzien in het nieuwe onderzoekskader van de Inspectie van het Onderwijs (ingangsdatum 1-8-2017). Daarin wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen wettelijke basiskwaliteit, in de vorm van deugdelijkheidseisen, en eigen aspecten van kwaliteit, waarin de school de eigen definitie van goed onderwijs een plek kan geven. Juist deze eigen definitie biedt ruimte voor een brede opvatting van onderwijskwaliteit.
Nieuwe definitie
Het onderwijs is dus toe aan een herdefiniëring van kwaliteitsmanagement. Alleen vanuit een nieuw perspectief op dit voor het onderwijs zo belangrijke aandachtsgebied kunnen we effectief reflecteren op en werken aan kwaliteit. Op een manier die past bij deze tijd. Dit is geen herdefiniëring in de zin van ‘van- naar’, maar veel meer een herdefiniëring in de zin van verbreding en daarmee van meer balans.
Whitepaper
In het nieuwe whitepaper van B&T blikken we vanuit dit nieuwe perspectief naar kwaliteitsmanagement. In het eerste deel beschrijven we aan de hand van B&T’s Kwaliteitskwadranten dat kwaliteitsmanagement enerzijds te maken heeft met in control zijn (monitoring en verbetering van en verantwoording over de basiskwaliteit) en anderzijds met ontwikkelen, leren en – zelfs – innoveren. Beide kanten van kwaliteitsmanagement vragen een eigen benadering. Die worden in het tweede deel van dit whitepaper uitgewerkt in principes. Na het lezen van dit whitepaper heeft u een concreter beeld van dit nieuwe perspectief op kwaliteitsmanagement en heeft u handvatten om hiermee binnen uw eigen organisatie aan de slag te gaan.