Praatplaat Burgerschap maken we samen
In gesprek over sociale kwaliteit in het onderwijs
Burgerschapsonderwijs gaat verder dan kennisoverdracht. Het gaat over hoe mensen met elkaar samenleven en over het verwerven van de competenties die daarvoor nodig zijn. Maar wat is nu eigenlijk goed burgerschapsonderwijs voor júllie leerlingen? Aan de hand van onze praatplaat onderzoeken we graag samen welke stappen nodig zijn om passend, doelgericht en samenhangend burgerschapsonderwijs te realiseren.
Daarbij gaat het allereerst om het formuleren van specifieke doelen en aanbod op het terrein van de vier kernelementen van burgerschapsonderwijs. Vervolgens begeleiden de adviseurs van B&T en Fenom jouw school of bestuur bij het vaststellen van een passende route voor schoolontwikkeling. Daarbij maken we gebruik van negen ijkpunten die essentieel zijn voor het vormgeven van goed burgerschapsonderwijs: visie, leerdoelen, onderwijsinhoud, aanpak, schoolklimaat, resultaten, professionalisering, kwaliteitszorg en verbinding met de maatschappelijke omgeving.
Theorie
Deze negen ijkpunten zijn in 2021 vastgesteld door de sectorraden in samenwerking met de Academische Werkplaats Sociale Kwaliteit Onderwijs en de Stichting School & Veiligheid. Een andere theoretische onderlegger voor de ontwikkeling van burgerschapsonderwijs wordt gevormd door de 7 basiswaarden van de democratische rechtsstaat, zoals geformuleerd door de Inspectie van het Onderwijs in het Themaonderzoek burgerschapsonderwijs (2020). En natuurlijk is ook van belang wat de inspectie over burgerschapsonderwijs zegt in het Onderzoekskader van 2021 (in de standaarden OP0 en OR2).
Meer weten?
Download de gratis praatplaat via onderstaande button. Heb je vragen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Of lees hier meer over onze dienstverlening op het terrein van burgerschap.