Nieuws

19 van de 19 berichten

Het schoolleiderstekort is niet op te lossen wanneer we doorgaan met het doorschuiven en ‘rondpompen’ van de bestaande groep schoolleiders. Het vergroten van de beroepsgroep door middel van doorstroom en zij-instroom biedt wel perspectief, vertelt Pauline Zwaal-Arora, directeur B&T werving & selectie.

B&T organisatieadvies, B&T werving & selectie en B&T interim-management mogen tot en met 2026 opnieuw het predicaat ‘Cedeo erkend’ voeren. Uit de onlangs verschenen rapportages van klanttevredenheidsonderzoeker Cedeo blijkt dat opdrachtgevers zeer te spreken zijn over de dienstverlening van B&T.

Honderden werving- en selectietrajecten van B&T heeft Marja de Kruif de afgelopen 21 jaar begeleid. Nu haar pensioen aanstaande is, blikt ze terug op haar werk. Zorgvuldigheid en verbinding zijn daarin de sleutelwoorden. ‘Dat is dé manier om de beste match te vinden.’

27 mei tekende Martine Fuite namens B&T de Verklaring Gelijke Kansen. Met de ondertekening bundelen ruim 50 werkgevers, intermediairs, HR-professionals, maatschappelijke organisaties en de overheid de krachten voor meer gelijke kansen bij sollicitaties en op het werk.

In maart sneuvelde de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie in de Eerste Kamer. Dat is jammer, want een objectievere blik bij werving en selectie, waarbij de nadruk meer ligt op competenties en minder op een ‘klik’ of onderbuikgevoel, biedt ons allemaal kansen. Niet alleen op rechtvaardiger wervingsprocedures, maar ook op beter presterende teams en de inzet van onbenut potentieel.

In februari volgde rector Rob Schuurmans met twee conrectoren en het hoofd bedrijfsvoering een team-TMA, een Talenten Motivatie Analyse voor teams. Het resultaat: het Frencken College heeft een directieteam dat goed op elkaar is ingespeeld en nog beter weet wat ze aan elkaar hebben.

B&T zoekt bestuurders in het PO die mee willen denken over het vergroten van kansen voor instromende schoolleiders. Daarvoor organiseren we een bijeenkomst op donderdagavond 1 februari. Wie denkt er mee?

Dat er te weinig leerkrachten zijn is algemeen bekend. Maar veel onderwijsbesturen hebben inmiddels ook te maken met een schoolleiderstekort. Sommige besluiten daarom leidinggevenden van buiten het onderwijs aan te trekken. Is dat een goed idee? “Ja”, zegt Jakolien Kraeima van de RVKO. “Maar ze moeten wel passen bij het DNA van je organisatie.”

Op woensdag 21 juni organiseert B&T een Ontdekkingstocht kansengelijkheid. Met boeiende sprekers en een fietstocht langs bijzondere initiatieven en projecten in Rotterdam. Wil jij inspiratie opdoen en meepraten over mogelijkheden om gelijke kansen voor onze jeugd te bevorderen? Meld je dan vandaag nog aan!

Leonie van Meeteren maakte begin vorig jaar een succesvolle overstap van de zorg naar het onderwijs. Ze is nu bestuurder van STIP in Hilversum, een organisatie met zestien basisscholen. Dat bevalt haar uitstekend: ‘Ik was al een tijdje toe aan een volgende stap en heb mezelf uitgedaagd. Dat is heel verfrissend.’

Kamp jij als bestuurder in het basisonderwijs met een (verwacht) tekort aan schoolleiders? Wellicht biedt een ervaren leidinggevende van buiten het onderwijs een oplossing. Voor de opleiding Vakbekwaam schoolleider voor zij-instromers zijn wij op zoek naar leerwerkplekken voor aankomend schoolleiders.

door Claudia Smit

Henk Hendriks was acht jaar helemaal op zijn plek als directeur van B&T werving & selectie. Nu is hij toe aan een volgende stap. Deze maand draagt hij zijn directeursrol over aan Angela Giezen en Pauline Zwaal-Arora. Henk blijft actief als adviseur voor B&T.

Hellen Maltha is nu 2,5 jaar directeur van obs Kortland in Krimpen aan den IJssel. Voorheen werkte ze in de kinderopvang. De overstap naar het onderwijs is haar erg goed bevallen, net als de begeleiding van B&T. ‘Ik heb bij mijn sollicitatie kunnen laten zien wie ik ben en wat ik te bieden heb.’

De arbeidsmarkt in het onderwijs staat onder druk. Onderwijsorganisaties vragen zich af hoe zij een aantrekkelijke werkgever kunnen zijn, om mensen te behouden én om nieuwe mensen aan te trekken, ook van buiten het onderwijs. Dat vraagt om nieuwe manieren van kijken, vertellen Pauline Zwaal-Arora en Willy Egberink.

B&T gaat samenwerken met de Thomas More Leiderschapsacademie voor het opleiden en begeleiden van zij-instromers in het basisonderwijs. Het gaat om nieuwe directeuren die niet uit het onderwijs komen. “We denken dat de kans op een succesvolle plaatsing van een zij-instromer heel groot is.”

Nieuwe, goed gekwalificeerde schoolleiders en bestuurders zijn steeds lastiger te vinden. De uitstroom is groot en de aanwas beperkt. Het aantrekken van leidinggevenden uit andere sectoren kan een oplossing zijn. “Geef een zij-instromer een kans en laat ‘m op gesprek komen.”

Hoewel B&T jaarlijks circa 120 werving- en selectieprocedures met succes afrondt, blijkt door de krappe arbeidsmarkt ook weleens dat een klassieke manier van medewerkers werven onvoldoende oplevert. Het kan dan interessant zijn om met een andere blik naar werving te kijken.

Bestuurder Jan Zijp van Ronduit zag zich het afgelopen voorjaar voor een moeilijke opgave gesteld: in korte tijd tijdens de lockdown drie nieuwe locatiedirecteuren vinden voor het volgend schooljaar. Met behulp van een bijzondere wervingsprocedure van B&T communicatiecollectief slaagde Ronduit toch in deze missie.

door Pieter Duits, Pauline Zwaal-Arora

U gaat toch ook voor blije en betrokken medewerkers? De Talenten Motivatie Analyse helpt u de drijfveren van uw personeel in kaart te brengen en het werkklimaat te optimaliseren.